Overslaan en naar de inhoud gaan

'Problemen door stremming Maas gaan nog weken duren'

Geplaatst opdinsdag 3 januari 2017 - 10:12

De stremming van de Maas nabij Grave zal nog wekenlang voor problemen zorgen. Dat voorspelt het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) dinsdag.

Daarbij is nog niet duidelijk wie uiteindelijk voor de schade zal opdraaien.

Bedrijven
Onder meer de fabrieken van Sabic, DSM, OCI Nitrogen in Geleen en Sappi in Maastricht kunnen door de problemen minder spullen naar klanten brengen. Ook autofabriek VDL NedCar in Born krijgt bepaalde onderdelen niet binnen.

Lees ook: Limburgse bedrijven in problemen door stremming Maas

Vraagstuk
Volgens BVB ligt de prioriteit nu bij het vervoer. "Dat is het grootste vraagstuk dat nu moet worden opgelost. Waar uiteindelijk de rekening komt te liggen is een complex vraagstuk waar brancheorganisaties en tussenpersonen zich later over mogen buigen."

Extra kosten
Dagelijks passeren zo'n 75 tot 100 schepen de sluizen in de Maas. Dat komt neer op 1800 tot 2000 vrachtwagenladingen per dag. Veel bedrijven worden door de stremming op kosten gejaagd doordat schepen moeten omvaren. Dat kan tot wel 48 uur vertraging leiden, onder meer door langere wachttijden bij sluizen in de alternatieve vaarroute in België.

Ook komen bedrijven in de problemen nu ze door de lage waterstand in het geheel van vaarroutes zijn afgesneden.

Schadeclaims
Rijkswaterstaat adviseerde eerder al om schadeclaims als gevolg van de beschadiging van de stuw bij Grave voor te leggen aan zowel de verzekeraar van het schip dat de schade heeft veroorzaakt, als aan de door die verzekeraar ingeschakelde expert. Claims kunnen niet bij Rijkswaterstaat worden ingediend.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier

Gerelateerde berichten

Limburgse bedrijven in problemen door stremming Maas
ANP
Problemen stuw Grave kosten Barge Terminal drie ton
Provincie en bedrijven tekenen Limburgs Energie Akkoord
Stuw Grave
Sluismeester Grave 'dacht dat er een vliegtuig neerstortte'
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen