Overslaan en naar de inhoud gaan

Printerfabriek Océ: 'Snel besluit windmolens onverantwoord'

Geplaatst opdonderdag 16 augustus 2018 - 13:54

Printerfabrikant Océ in Venlo vindt het onverantwoord dat de provincie op korte termijn een besluit wil nemen over de aanleg van een groot windmolenpark langs het spoor in Blerick.

Volgens het bedrijf is de feitelijke uitvoerbaarheid van het project voor negen windmolens geenszins verzekerd omdat nog onduidelijk is of er ter plekke wel mag worden geboord. Daar moet eerst 100% zekerheid over bestaan, zo is de boodschap van Océ in een zogeheten zienswijze die bij de provincie is ingediend.

Moeilijk doordringbare kleilagen
De printerfabrikant wijst erop dat de geplande negen windmolens komen in de boringsvrije zone van de Venloschol. In dat gebied wordt het diep gelegen grondwater beschermd door moeilijk doordringbare kleilagen. Die gaan vervuiling van bovenaf tegen.

Lees ook: Gedraai over windmolenpark zorgt voor irritatie

Drinkwater
De kleilagen mogen ook niet worden aangetast omdat het grondwater onder meer bestemd is voor de productie van drinkwater. Daarom vindt het bedrijf de bewoordingen in de vergunning voor de negen windmolens te vaag omdat er alleen sprake zou zijn van een globaal geo-technisch advies op basis waarvan 'aannemelijk' is dat aan de regels wordt voldaan.

Aanzienlijke kosten
Océ verwijst ook naar de bouw van haar nieuwe hoofdkantoor. De voorziene fundering daarvan moest 'tegen aanzienlijke kosten' worden aangepast omdat die anders door de kleilaag van de Venloschol bleek te gaan, zo staat in de zienswijze.

Het omstreden windmolenplan komt op 31 augustus aan de orde in een statencommissie. Op 28 september moet het Limburgs Parlement dan definitief de knoop doorhakken.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen