Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Printerfabriek Océ: 'Snel besluit windmolens onverantwoord'

Geplaatst opdonderdag 16 augustus 2018 - 13:54

Printerfabrikant Océ in Venlo vindt het onverantwoord dat de provincie op korte termijn een besluit wil nemen over de aanleg van een groot windmolenpark langs het spoor in Blerick.

Volgens het bedrijf is de feitelijke uitvoerbaarheid van het project voor negen windmolens geenszins verzekerd omdat nog onduidelijk is of er ter plekke wel mag worden geboord. Daar moet eerst 100% zekerheid over bestaan, zo is de boodschap van Océ in een zogeheten zienswijze die bij de provincie is ingediend.

Moeilijk doordringbare kleilagen
De printerfabrikant wijst erop dat de geplande negen windmolens komen in de boringsvrije zone van de Venloschol. In dat gebied wordt het diep gelegen grondwater beschermd door moeilijk doordringbare kleilagen. Die gaan vervuiling van bovenaf tegen.

Lees ook: Gedraai over windmolenpark zorgt voor irritatie

Drinkwater
De kleilagen mogen ook niet worden aangetast omdat het grondwater onder meer bestemd is voor de productie van drinkwater. Daarom vindt het bedrijf de bewoordingen in de vergunning voor de negen windmolens te vaag omdat er alleen sprake zou zijn van een globaal geo-technisch advies op basis waarvan 'aannemelijk' is dat aan de regels wordt voldaan.

Aanzienlijke kosten
Océ verwijst ook naar de bouw van haar nieuwe hoofdkantoor. De voorziene fundering daarvan moest 'tegen aanzienlijke kosten' worden aangepast omdat die anders door de kleilaag van de Venloschol bleek te gaan, zo staat in de zienswijze.

Het omstreden windmolenplan komt op 31 augustus aan de orde in een statencommissie. Op 28 september moet het Limburgs Parlement dan definitief de knoop doorhakken.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen