Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Printerfabriek Océ: 'Snel besluit windmolens onverantwoord'

Geplaatst opdonderdag 16 augustus 2018 - 13:54

Printerfabrikant Océ in Venlo vindt het onverantwoord dat de provincie op korte termijn een besluit wil nemen over de aanleg van een groot windmolenpark langs het spoor in Blerick.

Volgens het bedrijf is de feitelijke uitvoerbaarheid van het project voor negen windmolens geenszins verzekerd omdat nog onduidelijk is of er ter plekke wel mag worden geboord. Daar moet eerst 100% zekerheid over bestaan, zo is de boodschap van Océ in een zogeheten zienswijze die bij de provincie is ingediend.

Moeilijk doordringbare kleilagen
De printerfabrikant wijst erop dat de geplande negen windmolens komen in de boringsvrije zone van de Venloschol. In dat gebied wordt het diep gelegen grondwater beschermd door moeilijk doordringbare kleilagen. Die gaan vervuiling van bovenaf tegen.

Lees ook: Gedraai over windmolenpark zorgt voor irritatie

Drinkwater
De kleilagen mogen ook niet worden aangetast omdat het grondwater onder meer bestemd is voor de productie van drinkwater. Daarom vindt het bedrijf de bewoordingen in de vergunning voor de negen windmolens te vaag omdat er alleen sprake zou zijn van een globaal geo-technisch advies op basis waarvan 'aannemelijk' is dat aan de regels wordt voldaan.

Aanzienlijke kosten
Océ verwijst ook naar de bouw van haar nieuwe hoofdkantoor. De voorziene fundering daarvan moest 'tegen aanzienlijke kosten' worden aangepast omdat die anders door de kleilaag van de Venloschol bleek te gaan, zo staat in de zienswijze.

Het omstreden windmolenplan komt op 31 augustus aan de orde in een statencommissie. Op 28 september moet het Limburgs Parlement dan definitief de knoop doorhakken.

Volg 1Limburg op Instagram en blijf op de hoogte van het Limburgse nieuws.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen