Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur Zuyderland: minder pijnlijke baarmoederverwijdering

Geplaatst opdonderdag 29 augustus 2019 - 16:33

Twee gynaecologen van het Zuyderland-ziekenhuis hebben woensdag als eerste in Nederland volgens een nieuwe techniek een baarmoederverwijderings-operatie uitgevoerd.

De gynaecologen Martine Wassen en Nicol Smeets pasten bij de operatie namelijk de vNOTES-techniek toe; dat staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Bij die techniek wordt door middel van minimaal invasieve chirurgie gebruik gemaakt van de natuurlijke toegangsholtes van het menselijk lichaam, legt Zuyderland uit.

Minder complicaties en pijn
Voordelen van de vNOTES-techniek zijn dat geopereerde vrouwen doorgaans met minder complicaties en postoperatieve pijn te maken krijgen, geen littekens oplopen en korter in het ziekenhuis liggen. Daarnaast kunnen bij deze operatiemethode de eileiders in dezelfde ingreep meegenomen worden. Daarmee wordt de kans op de ontwikkeling van eierstokkanker op latere leeftijd mogelijk verkleind.

België
In België wordt vNOTES wel al enkele jaren toegepast. De Belgische gynaecoloog Jan Baekelandt, die de techniek ontwikkelde, begeleidde woensdag de eerste ingrepen bij Zuyderland.

Expertisecentrum
Zuyderland, dat gevestigd is in Heerlen, Sittard-Geleen en Brunssum, is van plan uit te groeien tot hét Nederlandse expertisecentrum voor vaginale NOTES. Behalve het verwijderen van de baarmoeder is het ziekenhuis van plan om oook andere gynaecologische ingrepen volgens die techniek uit te voeren.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen