Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur Zuyderland: minder pijnlijke baarmoederverwijdering

Geplaatst opdonderdag 29 augustus 2019 - 16:33

Twee gynaecologen van het Zuyderland-ziekenhuis hebben woensdag als eerste in Nederland volgens een nieuwe techniek een baarmoederverwijderings-operatie uitgevoerd.

De gynaecologen Martine Wassen en Nicol Smeets pasten bij de operatie namelijk de vNOTES-techniek toe; dat staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Bij die techniek wordt door middel van minimaal invasieve chirurgie gebruik gemaakt van de natuurlijke toegangsholtes van het menselijk lichaam, legt Zuyderland uit.

Minder complicaties en pijn
Voordelen van de vNOTES-techniek zijn dat geopereerde vrouwen doorgaans met minder complicaties en postoperatieve pijn te maken krijgen, geen littekens oplopen en korter in het ziekenhuis liggen. Daarnaast kunnen bij deze operatiemethode de eileiders in dezelfde ingreep meegenomen worden. Daarmee wordt de kans op de ontwikkeling van eierstokkanker op latere leeftijd mogelijk verkleind.

België
In België wordt vNOTES wel al enkele jaren toegepast. De Belgische gynaecoloog Jan Baekelandt, die de techniek ontwikkelde, begeleidde woensdag de eerste ingrepen bij Zuyderland.

Expertisecentrum
Zuyderland, dat gevestigd is in Heerlen, Sittard-Geleen en Brunssum, is van plan uit te groeien tot hét Nederlandse expertisecentrum voor vaginale NOTES. Behalve het verwijderen van de baarmoeder is het ziekenhuis van plan om oook andere gynaecologische ingrepen volgens die techniek uit te voeren.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen