Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur Zuyderland: minder pijnlijke baarmoederverwijdering

Geplaatst opdonderdag 29 augustus 2019 - 16:33

Twee gynaecologen van het Zuyderland-ziekenhuis hebben woensdag als eerste in Nederland volgens een nieuwe techniek een baarmoederverwijderings-operatie uitgevoerd.

De gynaecologen Martine Wassen en Nicol Smeets pasten bij de operatie namelijk de vNOTES-techniek toe; dat staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Bij die techniek wordt door middel van minimaal invasieve chirurgie gebruik gemaakt van de natuurlijke toegangsholtes van het menselijk lichaam, legt Zuyderland uit.

Minder complicaties en pijn
Voordelen van de vNOTES-techniek zijn dat geopereerde vrouwen doorgaans met minder complicaties en postoperatieve pijn te maken krijgen, geen littekens oplopen en korter in het ziekenhuis liggen. Daarnaast kunnen bij deze operatiemethode de eileiders in dezelfde ingreep meegenomen worden. Daarmee wordt de kans op de ontwikkeling van eierstokkanker op latere leeftijd mogelijk verkleind.

België
In België wordt vNOTES wel al enkele jaren toegepast. De Belgische gynaecoloog Jan Baekelandt, die de techniek ontwikkelde, begeleidde woensdag de eerste ingrepen bij Zuyderland.

Expertisecentrum
Zuyderland, dat gevestigd is in Heerlen, Sittard-Geleen en Brunssum, is van plan uit te groeien tot hét Nederlandse expertisecentrum voor vaginale NOTES. Behalve het verwijderen van de baarmoeder is het ziekenhuis van plan om oook andere gynaecologische ingrepen volgens die techniek uit te voeren.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen