Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur Zuyderland: minder pijnlijke baarmoederverwijdering

Geplaatst opdonderdag 29 augustus 2019 - 16:33

Twee gynaecologen van het Zuyderland-ziekenhuis hebben woensdag als eerste in Nederland volgens een nieuwe techniek een baarmoederverwijderings-operatie uitgevoerd.

De gynaecologen Martine Wassen en Nicol Smeets pasten bij de operatie namelijk de vNOTES-techniek toe; dat staat voor Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery. Bij die techniek wordt door middel van minimaal invasieve chirurgie gebruik gemaakt van de natuurlijke toegangsholtes van het menselijk lichaam, legt Zuyderland uit.

Minder complicaties en pijn
Voordelen van de vNOTES-techniek zijn dat geopereerde vrouwen doorgaans met minder complicaties en postoperatieve pijn te maken krijgen, geen littekens oplopen en korter in het ziekenhuis liggen. Daarnaast kunnen bij deze operatiemethode de eileiders in dezelfde ingreep meegenomen worden. Daarmee wordt de kans op de ontwikkeling van eierstokkanker op latere leeftijd mogelijk verkleind.

België
In België wordt vNOTES wel al enkele jaren toegepast. De Belgische gynaecoloog Jan Baekelandt, die de techniek ontwikkelde, begeleidde woensdag de eerste ingrepen bij Zuyderland.

Expertisecentrum
Zuyderland, dat gevestigd is in Heerlen, Sittard-Geleen en Brunssum, is van plan uit te groeien tot hét Nederlandse expertisecentrum voor vaginale NOTES. Behalve het verwijderen van de baarmoeder is het ziekenhuis van plan om oook andere gynaecologische ingrepen volgens die techniek uit te voeren.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen