Overslaan en naar de inhoud gaan

'Primeur' voor Chevremont: prins met down-syndroom

Geplaatst opwoensdag 7 februari 2018 - 18:54

De 50-jarige Jos van de Pas leidt deze carnaval het AKO-rijk in de gemeente Kerkrade. Jos heeft het syndroom van Down en zou de eerste prins zijn met deze aangeboren afwijking.

"Een fantastische keuze", noemt Raymond Vlecken, president van de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniging, de keuze voor een prins met down-syndroom in Chevremont.

Niet eerder
"Ik vind het prachtig", aldus Vlecken, die zich niet kan herinneren dat er ooit een prins carnaval met down-syndroom is uitgeroepen. "Carnaval is een feest voor iedereen. Fantastisch dat de mensen in Chevremont dat op deze manier uitdragen."

Geen onderscheid
Carnavalsvereniging AKO maakte de opmerkelijke keuze om uit te stralen dat elk verenigingslid volwaardig meetelt. Jos draait al decennialang mee in de plaatselijke kerk en carnavalsvereniging. "We kennen geen onderscheid tussen gehandicapt of niet, dat maakt bij ons niet uit", aldus Hub Holten, president van de AKO Carnavalsvereniging. "Jos is al 35 jaar lid van de vereniging, hij begeleidt als stalmeester al onze zittingen. Dat doet hij perfect."

Bij de installatieceremonie bleek de verrassing bij het publiek net zo groot als de euforie bij Jos. Een heel jaar lang regeert Jos I over het Akolietenrijk. Hij blijft ook deze carnavalsweken actief in de parochie van de Onze Lieve Vrouw Tenhemelopening in Chevremont.

Meer carnavalsnieuws? Kijk dan ook op L11 Alaaf.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen