Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur: Niet kloppend hart getransplanteerd

Geplaatst opvrijdag 23 juli 2021 - 9:36

In het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen is onlangs een hart getransplanteerd dat niet meer klopte. Daarmee had het ziekenhuis de Limburgse primeur.

De transplantatie, die eerder deze maand werd gedaan, vond ongeveer een kwartier na de dood van de persoon plaats.

Harttransplantatie
De DCD-hartdonatie-procedure, zoals het proces heet, is pas in mei van dit jaar voor het eerst uitgevoerd in Nederland. Normaal gesproken is bij een harttransplantatie de persoon in kwestie wel al hersendood, maar heeft hij of zij wel nog een kloppend hart. Dan kan het hart worden uitgenomen zonder dat het hart zuurstof verliest. "Bij dit proces stopt het hart maximaal 20 minuten met kloppen", legt orgaandonatiecoördinator Ruud Winkens van Zuyderland uit.

Intensive Care
Volgens Winkens staat er bij de nieuwe procedure een volledig team klaar om het hart te verwijderen. "Het hart stopt met kloppen op de Intensive Care. Dat is een gepland moment, want tegelijkertijd moet een operatieteam klaar staan. Zodra het zuurstof wordt weggenomen van het hart duurt het nog enkele minuten voor dat het hart stopt met kloppen. Vervolgens wordt de dood vastgesteld door een arts. Als de dood is vastgesteld gaat de persoon zo snel mogelijk naar de operatiekamer. Daar hebben ze dan minder dan een kwartier om het hart te verwijderen."

Volgens Winkens kan het hart maximaal 20 minuten zonder zuurstof. "Het hart wordt na het weghalen op een machine geplaatst. Daar wordt het weer volgepompt met bloed en zuurstof. Mocht het niet werken zou ook een elektrische prikkel tot de mogelijkheden behoren."

Transplantaties
Volgens Winkens moet uit onderzoeken blijken hoe lang het hart werkt bij een nieuwe eigenaar. "De verwachting is toch dat het 10 tot 15 jaar zal zijn, als het niet langer is." De orgaandonatiecoördinator zegt dat het in ieder geval wel gaat helpen aan het aantal harttransplantaties. "De hoop is dat het zeker 40 transplantaties per jaar extra gaat opleveren, dat is een verdubbeling van het aantal harttransplantaties in Nederland."

De extra transplantaties kunnen plaatsvinden doordat er een team klaar staat om de transplantaties verrichten. Normaal gesproken gaat het bij de helft van de overleden hartdonoren om donatie na een circulatiestilstand, wat een donatie onmogelijk maakt.

Ontwikkeling
Winkens zegt blij te zijn dat Zuyderland zich kan aansluiten in het rijtje Nederlandse ziekenhuizen dat de DCD-hartdonatie-procedure kan uitvoeren. "Het geeft zeker een goed gevoel dat het gelukt is. Het is mooi dat Zuyderland mee kan doen aan deze ontwikkeling."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen