Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur: Gouverneur ontvangt eerste CO2-neutrale eieren

Geplaatst opdinsdag 24 oktober 2017 - 10:41

Gouverneur Theo Bovens neemt woensdag de eerste CO2-neutrale eieren in ontvangst. De eieren zijn afkomstig van Kipster in Oirlo. Deze milieu- en diervriendelijke kippenstal werd onlangs geopend.

Ook consumenten kunnen de CO2-neutrale eieren kopen. Vanaf donderdag liggen ze in de schappen bij supermarktketen Lidl.

Uniek
Het concept van Kipster is uniek in de wereld. In de stal staan bomen waar de kippen onder kunnen slapen en schuilen. Ook komt er een wei waarin de kippen buiten kunnen scharrelen. Normaal zouden er in een stal van deze grootte 100.000 kippen worden gehouden. In de stal van Kipster staan 'maar' 24.000 kippen, die jaarlijks zo'n zeven miljoen eieren zullen leggen.

Supermarktketen Lidl heeft een contract voor vijf jaar afgesloten met Kipster voor deze speciale CO2-neutrale eieren. Ze zullen in de winkel tien cent duurder zijn dan andere scharreleieren.

Het ontwerp van het Kipster-pluimveebedrijf in Venray.
Foto: Kipster

Zonnepanelen
Op de futuristische stal van Kipster liggen bijna 1100 zonnepanelen. Hiermee wordt meer energie opgewekt dan de stal verbruikt. Daarnaast worden speciale technieken toegepast om fijnstof- en ammoniakuitstoot te beperken.

Het bedrijf wil het concept uiteindelijk uitrollen in binnen- en buitenland.

Subsidie
Hoeveel de bouw van de Kipster precies heeft gekost, wil bedenker Ruud Zanders niet zeggen. Het zou om miljoenen euro's gaan. De provincie heeft een subsidie van 200.000 euro gegeven voor de experimentele kippenstal.

Lees ook: Lidl oogst lof met verkoop vlees Limburgse haantjes

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen