Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur: Gouverneur ontvangt eerste CO2-neutrale eieren

Geplaatst opdinsdag 24 oktober 2017 - 10:41

Gouverneur Theo Bovens neemt woensdag de eerste CO2-neutrale eieren in ontvangst. De eieren zijn afkomstig van Kipster in Oirlo. Deze milieu- en diervriendelijke kippenstal werd onlangs geopend.

Ook consumenten kunnen de CO2-neutrale eieren kopen. Vanaf donderdag liggen ze in de schappen bij supermarktketen Lidl.

Uniek
Het concept van Kipster is uniek in de wereld. In de stal staan bomen waar de kippen onder kunnen slapen en schuilen. Ook komt er een wei waarin de kippen buiten kunnen scharrelen. Normaal zouden er in een stal van deze grootte 100.000 kippen worden gehouden. In de stal van Kipster staan 'maar' 24.000 kippen, die jaarlijks zo'n zeven miljoen eieren zullen leggen.

Supermarktketen Lidl heeft een contract voor vijf jaar afgesloten met Kipster voor deze speciale CO2-neutrale eieren. Ze zullen in de winkel tien cent duurder zijn dan andere scharreleieren.

Het ontwerp van het Kipster-pluimveebedrijf in Venray.
Foto: Kipster

Zonnepanelen
Op de futuristische stal van Kipster liggen bijna 1100 zonnepanelen. Hiermee wordt meer energie opgewekt dan de stal verbruikt. Daarnaast worden speciale technieken toegepast om fijnstof- en ammoniakuitstoot te beperken.

Het bedrijf wil het concept uiteindelijk uitrollen in binnen- en buitenland.

Subsidie
Hoeveel de bouw van de Kipster precies heeft gekost, wil bedenker Ruud Zanders niet zeggen. Het zou om miljoenen euro's gaan. De provincie heeft een subsidie van 200.000 euro gegeven voor de experimentele kippenstal.

Lees ook: Lidl oogst lof met verkoop vlees Limburgse haantjes

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen