Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur: Gouverneur ontvangt eerste CO2-neutrale eieren

Geplaatst opdinsdag 24 oktober 2017 - 10:41

Gouverneur Theo Bovens neemt woensdag de eerste CO2-neutrale eieren in ontvangst. De eieren zijn afkomstig van Kipster in Oirlo. Deze milieu- en diervriendelijke kippenstal werd onlangs geopend.

Ook consumenten kunnen de CO2-neutrale eieren kopen. Vanaf donderdag liggen ze in de schappen bij supermarktketen Lidl.

Uniek
Het concept van Kipster is uniek in de wereld. In de stal staan bomen waar de kippen onder kunnen slapen en schuilen. Ook komt er een wei waarin de kippen buiten kunnen scharrelen. Normaal zouden er in een stal van deze grootte 100.000 kippen worden gehouden. In de stal van Kipster staan 'maar' 24.000 kippen, die jaarlijks zo'n zeven miljoen eieren zullen leggen.

Supermarktketen Lidl heeft een contract voor vijf jaar afgesloten met Kipster voor deze speciale CO2-neutrale eieren. Ze zullen in de winkel tien cent duurder zijn dan andere scharreleieren.

Het ontwerp van het Kipster-pluimveebedrijf in Venray.
Foto: Kipster

Zonnepanelen
Op de futuristische stal van Kipster liggen bijna 1100 zonnepanelen. Hiermee wordt meer energie opgewekt dan de stal verbruikt. Daarnaast worden speciale technieken toegepast om fijnstof- en ammoniakuitstoot te beperken.

Het bedrijf wil het concept uiteindelijk uitrollen in binnen- en buitenland.

Subsidie
Hoeveel de bouw van de Kipster precies heeft gekost, wil bedenker Ruud Zanders niet zeggen. Het zou om miljoenen euro's gaan. De provincie heeft een subsidie van 200.000 euro gegeven voor de experimentele kippenstal.

Lees ook: Lidl oogst lof met verkoop vlees Limburgse haantjes

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen