Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijswinnaars Limburg Film Festival bekend

Geplaatst opzondag 17 januari 2021 - 20:11

In een speciale televisie-uitzending zijn zondagavond de Limburgse filmprijzen uitgereikt. Dat gebeurde na drie dagen waarin meer dan dertig Limburgse films werden uitgezonden op L1 TV.

Door de coronamaatregelen was er een aangepast programma, omdat er geen fysiek evenement mocht worden gehouden.

Nieuwe awards
De organisatie heeft vanwege het eerste lustrum van het festival nieuwe awards laten ontwerpen: dat is een 'Limburgse nachtegaal' geworden, met filmstroken als vleugels. Festival-oprichter en artistiek directeur Anita Smeets mocht de eerste in ontvangst nemen.

Beste amateurfilm
De natuurdocumentaire Parels van de Peel kreeg de prijs voor de beste amateurfilm. Filmmaker Han Meeuwsen overleed ten tijde van de opnames. De film werd op verzoek van de familie afgemaakt door Jarno van Bussel. Volgens de jury is het een film geworden 'in de beste betekenis van het woord: eindeloze uren draaien, wachten op het juiste sjot, de beelden monteren en dat allemaal in de eigen tijd. Pure liefde voor natuur en voor film'.

Beste lange documentaire
De prijs voor de beste lange documentaire was voor filmmaker Sergej Kreso uit Echt, met zijn film Here We Move Here We Groove, waarin hij de grondlegger van de muziekstroming Balkan Beats volgt: DJ Robert Soko. Volgens de jury verdient de filmmaker complimenten 'voor het samensmelten van een portret van een zoekende, ouder wordende kunstenaar en een schets van vluchtelingen die zichzelf overeind houden met behulp van de kracht van muziek en lyriek'. Kreso's film ging eind vorig jaar in première op documentairefestival IDFA.

Lees ook: Filmmaker uit Echt in de race voor prijs beste docu

Hieronder het complete overzicht van alle winnende films en makers.

Beste Amateurfilm
Parels van de Peel - Jarno van Bussel

Beste Fictie Kort
Voor Het Slapen Gaan - Guido Coppis

Beste Documentaire Kort
Heilig Boontje - Eva Nijsten

Beste Documentaire Lang
Here We Move, Here We Groove - Sergej Kreso

Beste Studentenfilm
Night Call – Tim Sagl

Beste Jonge Maker (makers Gini Wittelings / Laura Huygen

Speciale Juryprijs
De Ontsnapping – Ben Peeters

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen