Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Prijsvechters winnen terrein, Maastricht blijft achter

Geplaatst opmaandag 18 september 2017 - 7:04

Budgetmaatschappijen veroveren steeds meer terrein in de luchtvaart. De rol van deze maatschappijen is vooral groot op regionale luchthavens. Al blijven Maastricht en Eindhoven wel flink achter.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Prijsvechter
Zo'n 37 procent van de vliegtuigpassagiers in Nederland vloog in het tweede kwartaal met een prijsvechter. In 2010 was dat in hetzelfde kwartaal nog maar 28 procent. In absolute zin is het aantal passagiers dat gebruikmaakte van een budgetmaatschappij in het tweede kwartaal ruimschoots verdubbeld naar 7,5 miljoen ten opzichte van zeven jaar geleden.

Schiphol
De populairste route was Amsterdam - Barcelona, op de voet gevolgd door Amsterdam - Dublin. Ruim 1,9 miljoen passagiers reisden met een budgetmaatschappij van of naar Spanje. De routes naar het Verenigd Koninkrijk trokken 1,1 miljoen passagiers.

Maastricht
De rol van de prijsvechters is vooral groot op regionale luchthavens. Alle luchthavens zagen in het tweede kwartaal het aantal passagiers groeien, behalve Maastricht. Daar daalde het aantal passagiers van 79.513 in het tweede kwartaal van 2016 naar 55.860 passagiers in dezelfde periode dit jaar.

Gevaarlijk
Het succes van de regionale luchthavens dankzij de prijsvechters heeft volgens luchtvaarteconoom Hans Heerkens ook een gevaarlijke kant. "De regionale vliegvelden worden erg afhankelijk van één prijsvechter. Dat is een groot probleem voor regionale vliegvelden die geen groot dichtbevolkt achterland hebben", legt Heerkens in De Limburger uit.

Hij doelt op luchthavens als Groningen en Maastricht. "Zij hebben geen overstappende passagiers. Ze kunnen gemakkelijk weg en vanaf een ander vliegveld gaan vliegen. Ik denk dat Maastricht en Groningen het op den duur niet gaan redden."

Wil je ook kans maken op VIP-kaarten voor Kermis Weert?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats

Dit jaar viert Pinkpop haar vijftigjarig jubileum. En jij kunt daar zomaar bij zijn. Wij geven namelijk vijf keer twee weekendkaarten weg voor Pinkpop.

Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen