Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Prijsvechters winnen terrein, Maastricht blijft achter

Geplaatst opmaandag 18 september 2017 - 7:04

Budgetmaatschappijen veroveren steeds meer terrein in de luchtvaart. De rol van deze maatschappijen is vooral groot op regionale luchthavens. Al blijven Maastricht en Eindhoven wel flink achter.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Prijsvechter
Zo'n 37 procent van de vliegtuigpassagiers in Nederland vloog in het tweede kwartaal met een prijsvechter. In 2010 was dat in hetzelfde kwartaal nog maar 28 procent. In absolute zin is het aantal passagiers dat gebruikmaakte van een budgetmaatschappij in het tweede kwartaal ruimschoots verdubbeld naar 7,5 miljoen ten opzichte van zeven jaar geleden.

Schiphol
De populairste route was Amsterdam - Barcelona, op de voet gevolgd door Amsterdam - Dublin. Ruim 1,9 miljoen passagiers reisden met een budgetmaatschappij van of naar Spanje. De routes naar het Verenigd Koninkrijk trokken 1,1 miljoen passagiers.

Maastricht
De rol van de prijsvechters is vooral groot op regionale luchthavens. Alle luchthavens zagen in het tweede kwartaal het aantal passagiers groeien, behalve Maastricht. Daar daalde het aantal passagiers van 79.513 in het tweede kwartaal van 2016 naar 55.860 passagiers in dezelfde periode dit jaar.

Gevaarlijk
Het succes van de regionale luchthavens dankzij de prijsvechters heeft volgens luchtvaarteconoom Hans Heerkens ook een gevaarlijke kant. "De regionale vliegvelden worden erg afhankelijk van één prijsvechter. Dat is een groot probleem voor regionale vliegvelden die geen groot dichtbevolkt achterland hebben", legt Heerkens in De Limburger uit.

Hij doelt op luchthavens als Groningen en Maastricht. "Zij hebben geen overstappende passagiers. Ze kunnen gemakkelijk weg en vanaf een ander vliegveld gaan vliegen. Ik denk dat Maastricht en Groningen het op den duur niet gaan redden."

Wil je ook kans maken op VIP-kaarten voor Kermis Weert?
Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen