Overslaan en naar de inhoud gaan

'Prijs gezet op hoofd van moordverdachte Ronnie S.'

Geplaatst opdonderdag 11 juni 2020 - 10:22

Er zou een prijs zijn gezet op het hoofd van Ronnie S. (52), de Sittardenaar die verdacht wordt van de moord op Andy de Heus in december 2012. Het zou één van de redenen zijn dat Ronnie zijn uitvlucht zocht in vreemde verklaringen.

Dat zei Peer Szymkowiak, advocaat van Ronnie, donderdagmorgen in de rechtbank.

Lees ook: Levenslang geëist voor moord op Andy de Heus

Turken en Tsjetsjenen
Ronnie baarde lopende het proces opzien door te sturen op andere versies van het verhaal. Zo leek hij de schuld in de schoenen van zijn overleden vader te willen schuiven en dook op een zeker moment het verhaal op dat Turkse of Tsjetsjeense mannen Andy de Heus doodschoten. Justitie denkt dat Ronnie deze manoeuvres maakte om zijn moordplan te verhullen.

Rare sprongen
Volgens Szymkowiak had dit een hele andere achtergrond. "Er waren aanwijzingen dat er een prijs op zijn hoofd stond. Cliënt was radeloos. Een kat in het nauw maakt rare sprongen." Die rare sprongen waren in dit geval dus vreemde verklaringen. "Maar dit geeft geen bewijs voor voorbedachte rade. Zijn ex-vrouw omschreef hem al als een pathologisch leugenaar, een opschepper. Van de tien dingen die hij zegt, zijn er volgens haar elf gelogen."

Wapen en telefoonkaart
Justitie eiste maandag een levenslange celstraf tegen Ronnie. De officier denkt moord te kunnen bewijzen. "Dan wordt er ook gewezen op het feit dat cliënt een wapen bij zich had en vlak voor het incident een prepaid-telefoonkaart kocht", zegt Szymkowiak.

"Dat is geen bewijs. Hij had ervaringen met drugsrippers en wilde zich daartegen wapenen. Daarin was hij niet alleen; ook De Heus had een wapen. En cliënt kocht iedere week een nieuwe telefoonkaart. Begrijpelijk, gezien zijn werkzaamheden in de hennep."

Lees ook: het volledige L1-dossier van de zaak Andy de Heus

Wisselende verklaringen
En dan is er nog de trits aan wisselende verklaringen, waar Szymkowiak de rechter donderdag op wees. "Je hebt alleen al twee getuigen die blijven volhouden dat ze het verhaal direct uit de mond van cliënt hebben gehoord, maar wel iets anders verklaren." Volgens Szymkowiak moet Ronnie worden vrijgesproken van moord en is doodslag het enige juiste etiket om op de zaak te plakken.

Ruzie over hennep
De Heus werd waarschijnlijk doodgeschoten vanwege een ruzie over hennepplantages, die hij samen met Ronnie runde. Beide mannen kenden elkaar al jaren, waren naast zakenpartners ook vrienden én aangetrouwde familie. Op 18 december 2012 schoot Ronnie zijn compagnon dood in huisje 153 van vakantiepark Porta Isola in Stevensweert.

Op 25 juni doet de rechter uitspraak in deze zaak.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen