Overslaan en naar de inhoud gaan

Prijs brengt beetje glans in rot jaar voor bierbrouwer

Geplaatst opdonderdag 26 november 2020 - 21:30

Daags na de uitreiking van de Willem I-Prijs aan Gulpener Bierbrouwerij overheerst een goed gevoel. Toch kan deze 'Oscar' voor het bedrijfsleven de pijn in dit coronajaar niet wegnemen voor de familiebrouwerij.

Op een tafel in het kantoor van directeur Jan Paul Rutten staat de Koning Willem I-bokaal.

Hard
Het zilverkleurige ontwerp geeft een sierlijk randje, zij het flinterdun, aan een moeilijk jaar voor het bedrijf. "De coronacrisis raakt ons hard. Bijna zestig procent van onze bierproductie leveren wij aan horecaondernemers. Dat is volledig weggevallen."

Máxima
Bij de prijs hoort ook een bedrijfsbezoek van koningin Máxima. Tenminste, zo hoort dat in de traditie van de prestigieuze competitie. Maar door coronarichtlijnen is dat onzeker. Jan Paul Rutten heeft op dit moment geen idee of hij en alle medewerkers van de brouwerij hare majesteit daadwerkelijk in Gulpen gaan ontvangen. "Ondanks dat je als bedrijf niet in een lekkere flow zit in deze periode is deze prijs goed voor de moraal."

Oeuvre
De familiebrouwerij die in 1825 is opgericht heeft de Koning Willem I-Prijs gekregen in de categorie 'duurzaam ondernemerschap'. Jan Paul Rutten ziet het als een oeuvreprijs. "Het is niet aan komen waaien. Wij werken al vele jaren enkel met ondernemers en boeren uit de nabije omgeving."

Schreeuwen
Hop, gerst en water. De ingrediënten voor bier worden aangevoerd binnen een straal van 25 kilometer. "Ze schreeuwen het in de goede zin van het woord van de daken in Gulpen, maar ze kunnen dat verhaal over duurzaamheid ook onderbouwen. Het is in de wereld van bierproducenten een uniek bedrijf", vertelt Michael Simon van horecavakblad Misset.

Knelt
De redacteur van het horecavakblad stipt aan dat de milieuvriendelijke manier van brouwen een prijskaartje heeft. "Zonder in een technisch verhaal te vervallen is de manier van werken bij Gulpener duurder dan bij andere grote brouwers. In deze tijd knelt dat natuurlijk."

Volgens Jan Paul Rutten scheelt het een paar cent op een flesje bier, maar heeft de consument het ervoor over. Vanuit het Nieuwe Brouwhuis aan de Rijksweg geeft hij een korte rondleiding. "Dit zijn de nieuwe ketels. We brouwen minder dan normaal. Gelukkig hebben we wat spek op de ribben. We komen hier hoe dan ook uit. Sterker nog, je moet blijven investeren."

Nieuwe producten
Het bedrijf lanceert enkele nieuwe producten. Twee frisdranken en alcoholvrije biersoorten komen eerder op de markt dan oorspronkelijk de bedoeling was. En dan is er nog 'iets'. Over tien jaar moet Gulpener Bierbrouwerij vrij zijn van fossiele brandstoffen. Jan Paul Rutten: "Bier brouwen zonder aardgas. Dat hebben we ons voorgenomen en die weg blijven we volgen".

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen