Daags na de uitreiking van de Willem I-Prijs aan Gulpener Bierbrouwerij overheerst een goed gevoel. Toch kan deze 'Oscar' voor het bedrijfsleven de pijn in dit coronajaar niet wegnemen voor de familiebrouwerij.
Op een tafel in het kantoor van directeur Jan Paul Rutten staat de Koning Willem I-bokaal.
Hard
Het zilverkleurige ontwerp geeft een sierlijk randje, zij het flinterdun, aan een moeilijk jaar voor het bedrijf. "De coronacrisis raakt ons hard. Bijna zestig procent van onze bierproductie leveren wij aan horecaondernemers. Dat is volledig weggevallen."
Máxima
Bij de prijs hoort ook een bedrijfsbezoek van koningin Máxima. Tenminste, zo hoort dat in de traditie van de prestigieuze competitie. Maar door coronarichtlijnen is dat onzeker. Jan Paul Rutten heeft op dit moment geen idee of hij en alle medewerkers van de brouwerij hare majesteit daadwerkelijk in Gulpen gaan ontvangen. "Ondanks dat je als bedrijf niet in een lekkere flow zit in deze periode is deze prijs goed voor de moraal."
Oeuvre
De familiebrouwerij die in 1825 is opgericht heeft de Koning Willem I-Prijs gekregen in de categorie 'duurzaam ondernemerschap'. Jan Paul Rutten ziet het als een oeuvreprijs. "Het is niet aan komen waaien. Wij werken al vele jaren enkel met ondernemers en boeren uit de nabije omgeving."
Schreeuwen
Hop, gerst en water. De ingrediënten voor bier worden aangevoerd binnen een straal van 25 kilometer. "Ze schreeuwen het in de goede zin van het woord van de daken in Gulpen, maar ze kunnen dat verhaal over duurzaamheid ook onderbouwen. Het is in de wereld van bierproducenten een uniek bedrijf", vertelt Michael Simon van horecavakblad Misset.
Knelt
De redacteur van het horecavakblad stipt aan dat de milieuvriendelijke manier van brouwen een prijskaartje heeft. "Zonder in een technisch verhaal te vervallen is de manier van werken bij Gulpener duurder dan bij andere grote brouwers. In deze tijd knelt dat natuurlijk."
Volgens Jan Paul Rutten scheelt het een paar cent op een flesje bier, maar heeft de consument het ervoor over. Vanuit het Nieuwe Brouwhuis aan de Rijksweg geeft hij een korte rondleiding. "Dit zijn de nieuwe ketels. We brouwen minder dan normaal. Gelukkig hebben we wat spek op de ribben. We komen hier hoe dan ook uit. Sterker nog, je moet blijven investeren."
Nieuwe producten
Het bedrijf lanceert enkele nieuwe producten. Twee frisdranken en alcoholvrije biersoorten komen eerder op de markt dan oorspronkelijk de bedoeling was. En dan is er nog 'iets'. Over tien jaar moet Gulpener Bierbrouwerij vrij zijn van fossiele brandstoffen. Jan Paul Rutten: "Bier brouwen zonder aardgas. Dat hebben we ons voorgenomen en die weg blijven we volgen".