Overslaan en naar de inhoud gaan

Prevoo: 'Nog geen euro uitgekeerd aan watergedupeerden'

Geplaatst opdonderdag 11 november 2021 - 22:15

Burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg heeft bij de Tweede Kamer alarm geslagen over de uitvoering van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) voor de gedupeerden van de watersnood van juli.

Die uitvoering laat volgens de burgemeester zwaar te wensen over. "Er is nog steeds geen euro uitgekeerd", zo zei Prevoo in een rondetafelgesprek over de overstromingen in Zuid-Nederland van de kamercommissie voor infrastructuur en Waterstaat.

Juristen
Prevoo verklaarde signalen te hebben gekregen dat juristen gaan bepalen hoe de Wts precies moet worden uitgevoerd. In plaats van dat er tempo wordt gemaakt.

Lees ook: Zo gaat het kabinet gedupeerden hoogwater helpen

Hij riep de Tweede Kamer op de vinger aan de pols te houden zodat de Wts wordt toegepast op basis van vertrouwen en niet op basis van wantrouwen.

Coulant en begripvol
"De houding moet niet zijn van vooral opletten dat er geen euro teveel wordt uitbetaald. Juist een coulante en begripvolle benadering is op zijn plaats", aldus de Valkenburgse burgemeester.

Vangnet
Half augustus besloot het kabinet de Wts-regeling in te zetten voor de gedupeerden van het hoog water. De wet is een vangnet voor schade die niet door een verzekering wordt vergoed en niet te vermijden was. Vooral veel ondernemers en instellingen vallen in die categorie.

Prevoo riep de Tweede Kamer ook op om de meldingstermijn voor de regeling te verlengen totdat alle schade is afgehandeld. Nu loopt die op 15 december af. Wts is voor veel ondernemers een laatste hulpmiddel, zo benadrukte de burgemeester.

Belangstelling
Eén van de direct gedupeerden - Susanne Görtz van een fruitboerderij in Baarlo - noemde het pijnlijk te moeten constateren dat de vaart eruit lijkt nu de watersnood niet meer vol in de publieke belangstelling staat.

Ze pleitte daarom voor een ruimhartige en snelle afhandeling van schades omdat veel mensen in onzekerheid verkeren over hun toekomst. Görtz stelde een klankbordgroep voor waar de Tweede Kamer mee kan praten om te zien hoe het er in de praktijk aan toe gaat en wat nodig is. "Praat met ons en niet over ons", zei Görtz .

Vergadering
Maandag 22 november komen alle aspecten van de watersnood aan de orde in een vergadering van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen