Overslaan en naar de inhoud gaan

Pretpark De Valkenier rest van jaar dicht na overstroming

Geplaatst opdonderdag 22 juli 2021 - 20:01

Pretpark De Valkenier in Valkenburg blijft de rest van het jaar dicht. De overstroming heeft voor teveel schade gezorgd aan attracties. Ook gooit de nieuwe noodverordening roet in het eten.

"Veiligheid van onze bezoekers staat voorop", stelt Albert Otermans, oud-eigenaar van het pretpark. "Daarom hebben we met pijn in ons hart besloten dat het park in 2021 niet meer open kan."

Grote schoonmaakactie
Door de overstroming van de Geul kwam het volledige terrein van De Valkenier een meter onder water te staan. Toen het water verdween, bleef er vooral veel rotzooi achter. Dankzij een uitgebreide schoonmaakactie door een groot team van medewerkers en vrijwilligers leek het even dat het park komend weekend weer open kon voor het publiek.

Technische keuring
Bij een technische keuring bleek het leed echter veel groter. Verschillende attracties hadden technische en elektronische mankementen die door het water veroorzaakt waren. Ze kwamen daardoor niet door de keuring en mogen niet open voor het publiek omdat de veiligheid niet gewaarborgd kan worden.

Gevaar voor gezondheid
In het gebied rondom De Valkenier heeft het water veel verontreinigd slib achtergelaten. Vermengd met rioolwater, frituurvet en chemische middelen kan dit nog twee maanden een gevaar voor de volksgezondheid opleveren. "Het idee dat gezinnen met jonge kinderen daarmee in aanraking kunnen komen, omdat ze bijvoorbeeld de auto parkeren in het verontreinigde gebied, voelt niet goed", legt Otermans uit.

Vanwege het verontreinigde slib zijn verschillende gebieden, ook rond De Valkenier, meegenomen in een nieuwe noodverordening van de gemeente Valkenburg aan de Geul.

Opnieuw een harde klap
De sluiting vanwege de overstroming is opnieuw een harde klap voor De Valkenier. In 2020 kon het park vanwege de coronapandemie slechts een half seizoen open en ook 2021 begon later dan gepland.

De watersnood is amper acht weken na de seizoensopening de volgende tegenslag die het park te verwerken krijgt. "De klap is enorm", zegt Albert Otermans. "Niet alleen financieel, maar ook mentaal. Het bedrijf zit al bijna 90 jaar in de familie, maar is nog nooit zo lang gesloten geweest."

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen