Overslaan en naar de inhoud gaan

Prestigieuze Einstein Telescoop in Limburg stap naderbij

Geplaatst opdonderdag 3 oktober 2019 - 17:48

De bodem in Zuid-Limburg is uitermate geschikt voor de Einstein Telescoop. Dat is het resultaat van het bodemonderzoek dat bij Terziet is uitgevoerd.

Dat heeft programmaleider Frank Linde van het project donderdag verklaard tijdens een persconferentie in Den Haag.

Voldoende stabiel
Uit onderzoek naar de beoogde locatie in Zuid-Limburg blijkt dat de bodem voldoende stabiel is om de telescoop te plaatsen, maakte de provincie Limburg bekend. Volgens Linde zijn er drie aspecten die in het voordeel werken van het Heuvelland. "De harde rots, dat is goed voor het bouwen van de tunnels. Als er ruis op het oppervlakte is, komen trillingen moeilijk op diepte. Die worden heel goed gedempt. En het absolute ruisniveaudiepte is behoorlijk laag."

Video: L1

Ontstaan aarde
Limburg is, samen met Sardinië, in de race voor de prestigieuze telescoop, 's werelds grootste ondergrondse detector van zwaartekrachtgolven. De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk tien kilometer lang die een paar honderd meter onder de grond komen te zitten. Wetenschappers denken hiermee meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.

Lees ook: Is de Limburgse grond geschikt voor Einstein Telescoop?

Impuls
Volgens de provincie geeft het vestigen van de Einstein Telescoop in de grensregio van Zuid-Limburg een forse impuls aan de werkgelegenheid en het wetenschappelijk onderzoek voor Nederland, België en Duitsland. "De Einstein Telescoop zal als een magneet fungeren voor topwetenschappers en studenten", zegt gedeputeerde Joost van den Akker.

Video: L1

Stil genoeg
Volgens hem blijkt uit de eerste metingen dat de bodem in Limburg "stil genoeg" is om de telescoop te plaatsen. Wel is er nog verder bodemonderzoek nodig om de geschiktheid definitief vast te stellen. Verder moet gekeken worden of ook de bodem over de grens in België geschikt is. Er zijn Europese subsidies aangevraagd om de proefboringen die daarvoor moeten worden gedaan, te bekostigen. Daarnaast wil het consortium achter het project, dat uit een aantal gerenommeerde universiteiten, bedrijven en instellingen bestaat, uitbreiden, om zo het draagvlak voor het project te vergroten.

Tegen het eind van 2022 wordt definitief bekend waar de telescoop zal worden gebouwd.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen