Overslaan en naar de inhoud gaan

Prestigieuze Einstein Telescoop in Limburg stap naderbij

Geplaatst opdonderdag 3 oktober 2019 - 17:48

De bodem in Zuid-Limburg is uitermate geschikt voor de Einstein Telescoop. Dat is het resultaat van het bodemonderzoek dat bij Terziet is uitgevoerd.

Dat heeft programmaleider Frank Linde van het project donderdag verklaard tijdens een persconferentie in Den Haag.

Voldoende stabiel
Uit onderzoek naar de beoogde locatie in Zuid-Limburg blijkt dat de bodem voldoende stabiel is om de telescoop te plaatsen, maakte de provincie Limburg bekend. Volgens Linde zijn er drie aspecten die in het voordeel werken van het Heuvelland. "De harde rots, dat is goed voor het bouwen van de tunnels. Als er ruis op het oppervlakte is, komen trillingen moeilijk op diepte. Die worden heel goed gedempt. En het absolute ruisniveaudiepte is behoorlijk laag."

Video: L1

Ontstaan aarde
Limburg is, samen met Sardinië, in de race voor de prestigieuze telescoop, 's werelds grootste ondergrondse detector van zwaartekrachtgolven. De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk tien kilometer lang die een paar honderd meter onder de grond komen te zitten. Wetenschappers denken hiermee meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.

Lees ook: Is de Limburgse grond geschikt voor Einstein Telescoop?

Impuls
Volgens de provincie geeft het vestigen van de Einstein Telescoop in de grensregio van Zuid-Limburg een forse impuls aan de werkgelegenheid en het wetenschappelijk onderzoek voor Nederland, België en Duitsland. "De Einstein Telescoop zal als een magneet fungeren voor topwetenschappers en studenten", zegt gedeputeerde Joost van den Akker.

Video: L1

Stil genoeg
Volgens hem blijkt uit de eerste metingen dat de bodem in Limburg "stil genoeg" is om de telescoop te plaatsen. Wel is er nog verder bodemonderzoek nodig om de geschiktheid definitief vast te stellen. Verder moet gekeken worden of ook de bodem over de grens in België geschikt is. Er zijn Europese subsidies aangevraagd om de proefboringen die daarvoor moeten worden gedaan, te bekostigen. Daarnaast wil het consortium achter het project, dat uit een aantal gerenommeerde universiteiten, bedrijven en instellingen bestaat, uitbreiden, om zo het draagvlak voor het project te vergroten.

Tegen het eind van 2022 wordt definitief bekend waar de telescoop zal worden gebouwd.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen