Overslaan en naar de inhoud gaan

Prestigieuze Einstein Telescoop in Limburg stap naderbij

Geplaatst opdonderdag 3 oktober 2019 - 17:48

De bodem in Zuid-Limburg is uitermate geschikt voor de Einstein Telescoop. Dat is het resultaat van het bodemonderzoek dat bij Terziet is uitgevoerd.

Dat heeft programmaleider Frank Linde van het project donderdag verklaard tijdens een persconferentie in Den Haag.

Voldoende stabiel
Uit onderzoek naar de beoogde locatie in Zuid-Limburg blijkt dat de bodem voldoende stabiel is om de telescoop te plaatsen, maakte de provincie Limburg bekend. Volgens Linde zijn er drie aspecten die in het voordeel werken van het Heuvelland. "De harde rots, dat is goed voor het bouwen van de tunnels. Als er ruis op het oppervlakte is, komen trillingen moeilijk op diepte. Die worden heel goed gedempt. En het absolute ruisniveaudiepte is behoorlijk laag."

Video: L1

Ontstaan aarde
Limburg is, samen met Sardinië, in de race voor de prestigieuze telescoop, 's werelds grootste ondergrondse detector van zwaartekrachtgolven. De telescoop bestaat uit onder meer drie tunnels van elk tien kilometer lang die een paar honderd meter onder de grond komen te zitten. Wetenschappers denken hiermee meer te weten te komen over het ontstaan van de aarde en het heelal.

Lees ook: Is de Limburgse grond geschikt voor Einstein Telescoop?

Impuls
Volgens de provincie geeft het vestigen van de Einstein Telescoop in de grensregio van Zuid-Limburg een forse impuls aan de werkgelegenheid en het wetenschappelijk onderzoek voor Nederland, België en Duitsland. "De Einstein Telescoop zal als een magneet fungeren voor topwetenschappers en studenten", zegt gedeputeerde Joost van den Akker.

Video: L1

Stil genoeg
Volgens hem blijkt uit de eerste metingen dat de bodem in Limburg "stil genoeg" is om de telescoop te plaatsen. Wel is er nog verder bodemonderzoek nodig om de geschiktheid definitief vast te stellen. Verder moet gekeken worden of ook de bodem over de grens in België geschikt is. Er zijn Europese subsidies aangevraagd om de proefboringen die daarvoor moeten worden gedaan, te bekostigen. Daarnaast wil het consortium achter het project, dat uit een aantal gerenommeerde universiteiten, bedrijven en instellingen bestaat, uitbreiden, om zo het draagvlak voor het project te vergroten.

Tegen het eind van 2022 wordt definitief bekend waar de telescoop zal worden gebouwd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen