Overslaan en naar de inhoud gaan

Presentatie onderzoek naar oorzaken en verloop Peelbrand

Geplaatst opdonderdag 19 november 2020 - 6:08

In het provinciehuis in Den Bosch worden donderdagmiddag de resultaten van een onderzoek gepresenteerd naar de brand die dit voorjaar 80 procent van de Deurnese Peel in de as legde.

Het gebied ligt op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Ten tijde van de brand werd ook zo'n vijftig woningen ontruimd in Griendtsveen. Het dorp had nog weken last van rook en stank. Pas in juni was de brand definitief onder controle.

Lees ook: Smeulende Peelbrand bij Griendtsveen onder controle

Tweede grote natuurbrand
De Peelbrand begon op 20 april, smeulde ook in mei nog ondergronds door en laaide her en der geregeld op. Wie te dicht bij de vuurzee woonde, moest tijdelijk het huis verlaten. Behalve de brand in de Deurnese Peel woedde tegelijk ook de grote natuurbrand in de Meinweg in Roermond. De resultaten van het onderzoek naar die brand zijn begin deze maand gepresenteerd.

Lees ook: Meinwegbrand: evacuatie Herkenbosch was niet nodig

Inrichting gebied
Het onderzoek naar de brand valt in drie delen uiteen. Ontstaan en verloop van de brand zijn in kaart gebracht, de vraag wordt beantwoord hoe de bestuurlijke samenwerking verliep en onderzocht is hoe het staat met inrichting en beheer van de Deurnese Peel in verband met de brandveiligheid.

Moeilijk te bestrijden
De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De brand werd aangewakkerd door de krachtige wind. De brandweer kon het vuur moeilijk bestrijden, omdat de hoogvenen moeilijk toegankelijk zijn. Een van de vragen is dan ook, hoe de brandweer zon veenbrand in de toekomst beter zou kunnen aanpakken.

Lees ook: Oorzaak Peelbrand bij Griendtsveen niet te achterhalen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen