Overslaan en naar de inhoud gaan

Premier Rutte: 'We staan voor een enorme opgave'

Geplaatst opmaandag 16 maart 2020 - 19:38

Minister-president Mark Rutte heeft maandagavond de Nederlandse bevolking opgeroepen aanwijzingen op te blijven opvolgen in de strijd tegen het coronavirus.

"De opgave waar we voor staan, is heel groot", zei Rutte in een toespraak op de nationale televisie. "We moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u."

Achtbaan
Rutte omschreef de coronacrisis als een 'achtbaan die steeds sneller lijkt te gaan rijden'. Vasthouden aan de adviezen van deskundigen is volgens de premier cruciaal. "Hun advies is leidend geweest voor alle maatregelen die we hebben getroffen, op wetenschappelijke basis." Die maatregelen noemde Rutte 'ongekend voor een land in vredestijd'.

Lees ook: Minstens negen coronapatiënten overleden in Limburg

Scenario
De premier wijst erop dat alles is gericht op een scenario waarbij het virus 'maximaal gecontroleerd kan worden': daarbij wordt de besmettingenpiek afgevlakt en uitgesmeerd over een langere periode. De andere scenario's - het virus onbeheerst zijn gang laten gaan óf het virus eindeloos tegenhouden door het land misschien wel een jaar op slot te gooien - zijn volgens de regeringsleider geen optie.

Groepsimmuniteit
Rutte benadrukte de term 'groepsimmuniteit': mensen die de coronabesmetting het hoofd kunnen bieden, raken daarna normaliter immuun voor het virus. Zij kunnen de ziekte dan ook niet verder verspreiden. Die groep moet volgens Rutte groot worden. "Je bouwt dan als het ware een muur om ouderen en kwetsbaren heen."

Medeleven
"De realiteit is dat het coronavirus onder ons is en voorlopig onder ons zal blijven", gaf Rutte aan, die verder te kennen gaf dat mensen tot dusver adviezen goed hebben opgevolgd. "Er is geen eenvoudige uitweg. De realiteit is dat de komende tijd een groot deel van de bevolking met het virus besmet zal raken." De premier sprak zijn medeleven uit naar families van mensen die aan het coronavirus overleden zijn. In Limburg zijn tot dusver minimaal negen dodelijke slachtoffer te betreuren.

'We laten u niet in de steek'
Rutte stak namens het kabinet ook nog gedupeerde ondernemers een hart onder de riem. "We sluiten onze ogen niet voor de economische gevolgen van deze crisis. Het kabinet zal doen wat nodig is om u te steunen. Het zal een moeilijke tijd worden, maar we laten u niet in de steek."

Hulp bieden
Elkaar de helpende hand bieden, dat is wat volgens Rutte mensen onderling ook moeten doen. "Het doet goed te merken dat we voor elkaar klaar staan als de nood aan de man is. Blijf dat doen en volg aanwijzingen op. Blijf elkaar helpen waar dat kan."

Lees hier alles over het coronavirus

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen