Overslaan en naar de inhoud gaan

Praatjes Wonen Zuid brengen verborgen leed aan het licht

Geplaatst opwoensdag 8 april 2020 - 20:11

Woningstichting Wonen Zuid belt de komende dagen alle oudere, alleenstaande huurders op.

De woningstichting wil een vinger aan de pols houden bij de mensen en vragen hoe het met ze gaat in deze moeilijke en vaak eenzame tijd.

Andere wending
Volgens Meriam Agouzoul van Wonen Zuid komt met de gesprekken ook verborgen leed aan de oppervlakte: "Eenzaamheid, angst voor het corona-virus of een ruzie in de familie. Van 'hoe gaat het met u?' kan een gesprek zomaar een andere wending krijgen."

Eenzaamheid
Het zijn zeker zo'n tweeduizend telefoontjes die de medewerkers van Wonen Zuid de komende tijd aangaan. De doelgroep is 80-plus, een kwetsbare groep die in deze periode vaak extra eenzaamheid voelt. Het verzorgingsgebied van de woningstichting ligt in Parkstad en Midden-Limburg.

Video: L1

Griezelig
De 95-jarige mevrouw De Ree is sinds twee jaar weduwe. Ze krijgt bezoek van haar kinderen. Mondjesmaat in dit corona-tijdperk, maar toch. Zelf werkt ze wekelijks een belronde af met vriendinnen. "Even kletsen hoe het gaat. Ik kan niet tegen eenzaamheid. Ik vertel u: Deze periode vind ik erger dan de oorlog. Toen waren we ondanks alles nog bij elkaar. Nu leef je afgezonderd. Griezelig."

Hulpinstanties
In principe worden alle huurders zoals mevrouw De Ree één keer gebeld. "Het gaat ook over koetjes en kalfjes. Dat is ook belangrijk. Als ik merk dat er wat anders speelt of als er concrete zorgvragen zijn, dan schakel ik door met andere instanties", zegt Agouzoul.

Normaal
Volgens Agouzoul levert deze uitgebreide belronde ook wat op voor de periode na corona. "We krijgen een beeld van persoonlijke situaties. Die verdienen ook aandacht als over een bepaalde tijd alles weer 'normaal' is."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen