Overslaan en naar de inhoud gaan

'PostNL-medewerker' licht koppel op: pinpas verwisseld

Geplaatst opdonderdag 5 december 2019 - 18:13

Een man en vrouw uit Venray zijn woensdag opgelicht toen zij een pakketje in ontvangst namen van iemand die zich voordeed als medewerker van PostNL.

Voor de bezorging aan huis moest een euro worden gepind. Daarbij werd het bankpasje verwisseld.

Vergoeding
Mia (68) en Johan (69) van den Berg verwachtten een pakketje, zo vertellen ze tegen L1. PostNL belde woensdag met de mededeling de bezorging van het pakketje maandag niet gelukt was, omdat het echtpaar niet thuis was. "We konden het pakketje een aantal dagen later ophalen of woensdag nog thuisgebracht krijgen tegen een vergoeding van een euro, omdat ze er extra voor moesten rijden." In verband met het risico beroofd te worden, kon alleen gepind worden, zo legt ze uit. "Dat klonk best wel aannemelijk."

Erin getrapt
"Rond 12:00 uur werd er door een keurige jongeman in PostNL-kleding aangebeld. Omdat we al hadden besproken dat de vergoeding ongebruikelijk is, had mijn man een onderbuikgevoel. De pinautomaat zag er onbekend uit. Toch besloot hij te betalen." Vervolgens zag Johan de man weglopen via een pad tussen de huizen. Er was geen auto van PostNL in de buurt. De man leverde wel een envelop af. Daarin zat een tegoedbon van de Hema.

Behoorlijk bedrag
"Vervolgens probeerde Johan in te loggen via zijn bankaccount. Dat lukte niet", vertelt zijn vrouw. Hij bleek een andere pinpas terug te hebben gekregen. Bij de bank liet hij zijn pas blokkeren. Het echtpaar wil niet ingaan op de hoeveelheid, maar laat weten dat in de tussentijd al 'een behoorlijk bedrag' van de rekening was gehaald. De bank kon het koppel nog niet laten weten of ze hun geld terugkrijgen.

PostNL
Het is bij PostNL bekend dat er op deze manier fraude wordt gepleegd. Een woordvoerster laat weten het voorval 'afschuwelijk' te vinden, maar dat het bedrijf er los van staat. "Sinds afgelopen zomer kunnen bezorgers mensen niet meer aan de deur vragen te betalen. Als een betaling wel nodig is, dan wordt een pakketje niet aan huis geleverd, maar moeten mensen ervoor naar een ophaallocatie. Daarnaast kunnen mensen het vervoeren van pakketje altijd via 'track and trace' online volgen."

Hoteldebotel
"Achteraf vraagt Johan zich af waarom hij erin is getrapt", aldus Mia. "Hij is er helemaal hoteldebotel van. Daarna heeft hij meteen actie ondernomen." Dinsdag doen Johan en Mia aangifte bij de politie. Volgens de politie gaat het hier niet om een opkomende trend, aldus een woordvoerder. Mensen die met dit soort zaken te maken krijgen, kunnen terecht bij de fraudehelpdesk en slachtofferhulp.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen