Overslaan en naar de inhoud gaan

Positieve en negatieve reacties op mogelijk lachgasverbod

Geplaatst opvrijdag 12 juni 2020 - 16:27

Het kabinet wil lachgas voor recreatief gebruik verbieden. De reacties op het wetsvoorstel lopen uiteen. "Een verbod is niet de goede weg", vindt verslavingsdeskundige Hans Dupont van Mondriaan.

"Met een verbod bereik je het tegenovergestelde. Regulatie is beter en levert de minste schade voor de volksgezondheid op", laat Dupont aan L1 weten.

Lachgasverbod
Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) presenteerde vrijdag een wetsvoorstel om het gebruik van lachgas als roesmiddel te verbieden. Voor sectoren die lachgas op de eigenlijke manier gebruiken, zoals de technische industrie, horeca en zorg, wordt een uitzondering gemaakt.

Gevaarlijk
Het toenemende gebruik van lachgas als partydrugs is Blokhuis al langer een doorn in het oog. "Lachgas wordt steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt als drug, met name door jongeren. Met grote risico's voor hun eigen gezondheid, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld in het verkeer."

Lees ook: Verbod op lachgas: middel is gevaarlijker dan gedacht

Ongelukken
Je hoort steeds vaker dat er mogelijk lachgas is gebruikt vlak voor ernstige ongelukken. Zo bleek uit onderzoek dat de inzittenden van de auto die vorige week een terras in Gennep opreed, vlak daarvoor lachgas hadden gebruikt.

Bij dat ongeluk raakten zes mensen lichtgewond. Eén van de gewonden was de eigenaresse van de Stadsherberg in Gennep waar het terras bij hoorde. Zij hield botbreuken en kneuzingen aan de botsing over.

Lees ook: Automobilist (19) gebruikte lachgas voor terrasongeluk

Man opgepakt na oprijden terras Gennep (3 juni 2020)
Foto: SK-Media

Helemaal verbieden
De uitbater van de Stadsherberg is heel duidelijk. "Ze moeten de verkoop van lachgas helemaal verbieden", vindt hij. "Het aan banden leggen van de verkoop is prima, maar het zou helemaal verboden moeten worden." Er gebeuren volgens hem heel veel ongelukken doordat jongeren lachgas gebruiken in het verkeer. Dat zegt hij gehoord te hebben van de politie.

De politie zelf kan geen cijfers geven van het aantal incidenten waarbij lachgas in het spel is. Dat wordt volgens een woordvoerder namelijk niet apart geregistreerd.

Lees ook: Lachgas inhalerende man met rijverbod rijdt in op politie

Jongeren
Ook enkele jongeren op straat in Gennep vinden het goed dat er iets gebeurd om het gebruik van lachgas tegen te gaan. De 20-jarige Marscha zegt het lachgas heel gevaarlijk te vinden. "Je ziet op social media dat het veel wordt gebruikt achter het stuur. Mensen zien het risico ervan niet in."

Maar volgens Marscha wordt het wel heel moeilijk om het gebruik ervan volledig uit te bannen. "Ik ben niet tegen drugs ofzo, maar wel tegen het gebruik ervan in het verkeer. Dat dat gebeurt hierbij te vaak."

Verantwoord gebruik
Voor de 19-jarige Joey mag het wel worden gebruikt, maar dan verantwoord. "Je zag laatst met dat ongeluk in Gennep wat er kan gebeuren als mensen er slecht mee om gaan." Hij stelt dat verbieden geen zekerheid geeft. "Als je het verbiedt, wordt er straks illegaal in gehandeld. Dus zul je straks ook meer moeten controleren."

Verslavingsdeskundige Hans Dupont van Mondriaan is het daarmee eens. "Je ziet dat het beter is om verdovende middelen goed te reguleren. Door dat te combineren met een fatsoenlijke voorlichting over de effecten en gevolgen van lachgas krijg je het beste resultaat."

Lees ook: Verslavingsdeskundige: Drugsbeleid moet op de schop

Wetsvoorstel
Het wetsvoorstel is vrijdag 'in consultatie' gegaan: tot half juli kunnen instellingen hun mening geven over het plan. Als de VVD het uiteindelijk steunt, kan Blokhuis rekenen op een meerderheid in de Kamer.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen