Overslaan en naar de inhoud gaan

Positieve dopingtest Eaters-speler, consequenties onduidelijk

Geplaatst opzaterdag 2 maart 2019 - 17:10

Microz Eaters Geleen-speler Lukasz Bartak is bij een dopingtest in februari positief getest op het middel higenamine.

Dat bevestigt Eaters-voorzitter Ron Lahaye aan L1. "Ik heb geen idee wat de consequenties gaan zijn, daar wil ik ook niet op vooruitlopen."

Op de hoogte
Bartak liep op 9 februari tegen de lamp, na een wedstrijd van Eaters op bezoek bij Liège Bulldogs. Na onderzoek in een Belgisch laboratorium werd Bartak vervolgens, volgens protocol, persoonlijk op de hoogte gebracht van de positieve dopingtest. De speler heeft vervolgens op 23 februari de Eaters-clubleiding geïnformeerd.

'Hij voelde zich niet goed'
"Lukasz heeft bij een pre-workout (een voedingssuplement dat een sporter drinkt vóór een workout, red.) dat stofje, dat dus op de dopinglijst staat, ingenomen", zegt Lahaye, die stelt dat de club daarvan niet op de hoogte was. "Hij heeft dat stofje gepakt omdat hij zich niet goed voelde. Niet om zijn prestaties te verbeteren. Bij vorige controles heeft hij ook nooit positief getest."

Geen voorlopige schorsing
De Belgische ijshockeybond, die aan zet was omdat de wedstrijd op Belgisch grondgebied werd afgewerkt, heeft volgens afspraak ook de Nederlandse IJshockeybond (NIJB) geïnformeerd. Die bond gaat op zijn beurt over eventuele consequenties, omdat Bartak bij een Nederlandse club ingeschreven staat. De Nederlandse dopingautoriteit heeft vervolgens besloten geen voorlopige schorsing op te leggen.

Verantwoorden
Daarmee is nog niet gezegd dat Bartak en Eaters er zonder straf vanaf komen. "Lukasz zal zich op enig moment nog moeten verantwoorden", zegt Lahaye. "Alleen weten wij nog niet tegenover wie en wanneer dat gaat gebeuren." De voorzitter voegt daaraan toe dat de speler zijn verontschuldigingen heeft aangeboden aan de club.

Open gecommuniceerd
"Zowel club als speler hebben ook open gecommuniceerd met de bond", aldus Lahaye, die achter zijn speler staat. "Als het was gegaan om zaken als bijvoorbeeld anabolen, dan hadden wij als club zelf al maatregelen genomen."

BENE-League
Eaters werd vrijdagavond uitgeschakeld in de halve finale van het Kampioenschap van Nederland. In dat duel was Bartak nog trefzeker. De ijshockeyers uit Geleen zijn nog in de race voor de BENE-League-titel. Op vrijdag 8 februari staat in de kwartfinale het begin van een best-of-three-serie tegen AHOUD Devils Nijmegen op het programma.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen