Overslaan en naar de inhoud gaan

Positie gouverneur Theo Bovens ter discussie

Geplaatst opwoensdag 31 maart 2021 - 18:04

Het debat over het subsidieschandaal rond ex-IKL-directeur Herman Vrehen belooft vrijdag loodzwaar te worden voor gouverneur Theo Bovens en Gedeputeerde Staten. Gaan er naast de opgestapte gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus nog meer bestuurders mee in de val die is veroorzaakt door deze integriteitsaffaire?

Provinciale Staten praat vrijdag in een spoeddebat over de bestuurscrisis die is ontstaan. Het college van Gedeputeerde Staten is van 7 naar 5 gedeputeerden gegaan en partijen zetten ook vraagtekens bij de rol van gouverneur Theo Bovens, die eindverantwoordelijk is als het om integriteit gaat.


Lees ook: SP: Minister moet desnoods ingrijpen bij provincie

Wankelt de positie van Bovens?
Partijen zijn druk aan het overleggen in aanloop naar het spoeddebat en uit een rondgang van L1 blijkt dat er veel kritische vragen zijn over de rol van Bovens bij integriteitsaffaires. Het subsidieschandaal rond de ontslagen IKL-directeur Herman Vrehen is namelijk niet het eerste integriteitsdossier dat voorbij komt. Zo huurde de provincie in het verleden veel oud-bestuurders en voormalig politici in voor betaalde klussen. Ze kregen als bijnaam de 'klusjesmannen'.

Koopmans
Ook loopt nog een onderzoek naar de rol van de vanwege het Vrehen-verhaal opgestapte gedeputeerde Koopmans, die als lid van de Raad van Commissarissen van baggerbedrijf Terraq mogelijk niet integer heeft gehandeld.

Veel partijen zijn nu vooral benieuwd naar de antwoorden van Bovens op kritische vragen over de huidige bestuurscrisis en willen daar nog niet op vooruitlopen. Maar draagvlak en vertrouwen zijn essentieel voor de positie van de gouverneur.

Lees ook: Bovens: 'Men mag mij beoordelen op daden en onderzoeken'

Gedeputeerde staten
In een brief aan provinciale staten heeft het college van Gedeputeerde Staten aangegeven 'gemotiveerd en beschikbaar' te zijn om verder te gaan met de extraparlementaire constructie, waarbij niet vanuit een coalitieakkoord wordt gewerkt. Provinciale Staten moeten nu bepalen of GS ook inderdaad door kan gaan. Wel is al duidelijk dat niet alle partijen daar voorstander van zijn.

CDA aan zet
Maar ondertussen zijn ook veel ogen gericht op het CDA, met negen zetels de grootste partij in provinciale staten. De beide opgestapte gedeputeerden zijn CDA'ers en die partij is nu aan zet om aan te geven of men weer mee wil besturen of dat er een andere invulling moet worden gezocht. Hoe dan ook, een meerderheid van provinciale staten moet daarmee instemmen. En daarmee gaat Goede Vrijdag een belangrijke dag worden in de provinciale politiek van Limburg.

Lees ook: Vertrek gedeputeerden: 'Moedig, maar onvermijdelijk'

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen