Overslaan en naar de inhoud gaan

'Poppy's' op Britse oorlogsgraven Milsbeek

Geplaatst opvrijdag 14 februari 2020 - 20:29

Op het Britse oorlogskerkhof in Milsbeek zijn bij alle graven klaprozen van keramiek geplaatst. Het is een eerbetoon aan de gesneuvelden.

In Groot-Brittanië staat de klaproos (poppy) symbool voor alle militaire oorlogsslachtoffers vanaf de Eerste Wereldoorlog.

Keramiek
Op Remembrance Day of Poppy Day dragen veel Britten een klaproos op de kleding. Het project is bedacht door regisseur Bianca van Dreumel. Ze heeft het uitgevoerd met kunstenaar Daantje Kip.

Klaproos
Alle gesneuvelden die begraven zijn in Milsbeek, Ottersum en Gennep krijgen een eigen persoonlijke klaproos bij het graf. "Aan de onderkant van het rozenblad staat de naam van de soldaat," vertelt Van Dreumel. "In totaal hebben we 220 van deze klaprozen gemaakt."

Bloedige Strijd
De strijd die in de omgeving van Milsbeek, Gennep en Ottersum heeft gewoed was bloedig. Roel Dekkers, veteraan en WOII-deskundige, geeft battlefield rondleidingen in de omgeving: "23.000 geallieerden zijn gevallen bij Operation Veritable." Aan de Duitse kant kwamen 38.000 soldaten om het leven.

Video: L1

Tranen
Gerard Cloïn kan zijn emoties maar moeilijk onder bedwang houden. Cloïn is Libanon-veteraan en voorzitter van Veteranen Vereniging Noord-Limburg. "Dit is heilige grond. Hier liggen de jongens waaraan wij onze vrijheid te danken hebben."

Tranen zijn er ook bij de Schotse zussen Jenny en Christine. Ze staan in Milsbeek bij het graf van hun oom. "Hier ligt een broer van onze vader. We zijn al vier keer eerder naar Milsbeek gekomen om dit graf te bezoeken. Het is heel ontroerend om te zien hoe liefdevol de mensen hier met deze plek omgaan."

Kunstwerk
Tot 5 mei blijven de poppy's van keramiek bij de graven staan. Daarna worden ze alle 220 bij elkaar gezet in Milsbeek als kunstwerk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen