Overslaan en naar de inhoud gaan

Poppodia willen meer geld: '100 bezoekers is te weinig'

Geplaatst opdinsdag 26 mei 2020 - 20:32

Als er vanaf 1 juli 100 mensen welkom zijn in poppodia of theaters is dat te weinig om rond te komen. Dat zegt Paul Moerel, directeur van de organisatie Pop in Limburg. "Er moet geld bij om rendabel te zijn."

Moerel deed zijn uitspraken in de popmuziekuitzending van AvondGasten: Corona in Limburg.

Niet rendabel
Volgens Moerel kost het veel geld om een concert te organiseren: "Je hebt personeelslasten, energiekosten, techniek en veel zzp'ers die worden ingehuurd om producties te kunnen draaien. Het is niet rendabel, dus er moet geld bij. Poppodia willen heel graag open, maar het wordt heel spannend of ze dat kunnen volhouden." In Limburg zijn er zes grote poppodia: Grenswerk in Venlo, De Bosuil in Weert, ECI in Roermond, VOLT in Sittard, De Nieuwe Nor in Heerlen en De Muziekgieterij in Maastricht.

Geen concertbeleving
Volgens Leon Verdonschot, journalist en presentator, is 100 mensen in een zaal ook niet te doen: "Die 100 mensen moeten dan ondervraagd worden bij de deur, zij krijgen een vaste plek in de zaal en mensen mogen niet zingen. Als je een optelsom maakt van al die maatregelen is dat dodelijk voor wat je verstaat onder een concertbeleving."

Tonnen verlies
Moerel ziet het ook financieel gezien niet zitten: " 98% van de opbrengst van de ticketverkoop gaat op aan de band. De hele organisatie, de huur, energielasten, alle ingehuurde zzp'ers en het personeel worden gedekt door subsidie en de horeca-inkomsten. Nu die horeca-inkomsten zijn weggevallen, hebben ze enkel de subsidie en de landelijke NOW-regeling. Daar kunnen ze even mee uitzingen maar niet voor heel lange tijd. Het gaat voor een poppodium aan het eind van het jaar om tonnen verlies."

De NOW-regeling is de tijdelijke noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid. De regeling is bedoeld om werkgevers tegemoet te komen die te maken hebben met omzetverlies. Het noodpakket van 300 miljoen dat door het rijk aan de culturele sector is aangeboden, is volgens Moerel ook niet voldoende: "Daarvan gaan 30 miljoen naar de vitale infrastructuur in de regio, maar dat bedrag moet worden verdeeld over alle regio's in Nederland. Dat is prima voor de korte termijn, maar voor de lange termijn is dat problematisch".

Muziek
Naast de financiële schade heeft de coronacrisis ook invloed op de muziek. "Stel: de helft van de zes grote poppodia in Limburg blijft nog maar over, dan gaat dat ten koste van talentontwikkeling", aldus Moerel. Verdonschot verwacht wel veel nieuwe muziek in het najaar. "Heel veel artiesten zijn nieuwe platen aan het maken. Daar hebben ze nu ook de volle concentratie voor omdat er niks anders is. Het is een voordeel bij een extreem groot nadeel." Verdonschot benadrukt dat nieuwe muziek welkom is, maar dat je als artiest ook iets anders wilt. "Je wil die confrontatie hebben met het publiek en dat mis je, daar leef je voor als artiest. Er zijn artiesten die steeds concerten moeten verplaatsen en die eigenlijk al weten dat de nieuwe datum ook niet haalbaar is."

Festivals
Het wegvallen van festivals is ook een probleem volgens Verdonschot: "Het zou raar aanvoelen als er volgend jaar geen Pinkpop zal zijn, maar we zullen moeten wachten op een vaccin. En veel artiesten halen de inkomsten uit een festivalseizoen. Ze worden daar gezien en gaan daarna op clubtour waar de fans ze komen bezoeken."

Quarantalks
Verdonschot maakt wekelijks een talkshow vanuit een lege Muziekgieterij in Maastricht. In 'Quarantalks' ontvangt hij muzikanten. Met hen praat hij over deze periode en zij maken, vaak voor het eerst in maanden, weer live muziek. Het muziekprogramma is te zien via Youtube en sociale media. Verdonschot ontving al artiesten als Diggy Dex en Tim Knol. Al kreeg hij niet iedereen naar Maastricht. "Bij sommige mensen werkt het verlammend dat er geen perspectief is. Zij zeiden tegen mij dat ze helemaal geen muziek maakten en er niet meer mee bezig willen zijn. Depressief is een makkelijk woord, maar ze hebben het er heel moeilijk mee."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen