Overslaan en naar de inhoud gaan

Pools liefdesduo vertrok zonder buit na brute woningoverval

Geplaatst opvrijdag 24 september 2021 - 12:16

Cezary L. (35) hangt een gevangenisstraf van vier jaar boven het hoofd. De Poolse overvaller heeft toegegeven dat hij, samen met toenmalige geliefde Olivia M. (22), een vrouw in haar Venrayse woning heeft overvallen.

De twee hadden informatie gekregen dat er 40.000 euro in de flat aan de Doormanstraat zou liggen.

Rode striemen
Cezary en Olivia belden in de middag van 14 augustus 2020 aan bij de flat. De vrouw des huizes deed open en werd meteen vastgepakt. Volgens Cezary bleef het daarbij, maar het slachtoffer en een analyse van het letsel vertellen het verhaal van een gewelddadiger tafereel. De vrouw zou zijn gewurgd en hield rode striemen in haar nek over aan het voorval. Ook miste ze een pluk haar.

Lees ook: Twee verdachten opgepakt voor overval op moeder met baby

Alleen trouwring
Terwijl Cezary zich met de vrouw des huizes bezighield, zocht Olivia in de woning naar kostbaarheden. "We willen je geen kwaad doen, we willen alleen het geld", zei Cezary tegen het slachtoffer. Hij bevestigde vrijdag tijdens zijn proces dat hij dat heeft gezegd. Er lag echter geen groot geldbedrag in de flat. Het Poolse duo zou de woning hebben verlaten met enkel een trouwring als buit.

Nog voordat zij vertrokken, probeerde het slachtoffer te vluchten met haar baby op de arm. Ze was op weg naar de uitgang toen Cezary haar aan haar jurk trok, waardoor ze met haar baby tegen een muur viel. Cezary erkende vrijdag dat hij de vrouw probeerde te stoppen.

Pawel het brein
Pawel O. (40), een derde Poolse verdachte, zou het brein achter de woningoverval zijn. Hij was een collega van de echtgenoot van het slachtoffer en zou degene zijn die het overvallersduo vertelde over de mogelijke buit van 40.000 euro. Pawel zou de twee ook hebben verteld waar zijn collega woonde en regelde volgens justitie een chauffeur voor de klus. In ruil daarvoor zou hij 10.000 euro krijgen.

Zelf ontkent Pawel, maar Cezary en Olivia hebben van meet af aan over zijn rol verklaard.

Jaren gevangenisstraf
De aanklager eiste vrijdag vier jaar gevangenisstraf tegen Cezary. De aanklager vindt de rol van Olivia anders, omdat zij geen geweld gebruikte. Om die reden eiste hij 3,5 jaar celstraf. Pawel hoorde drie jaar gevangenisstraf eisen voor zijn rol in de brute woningoverval.

Cezary's advocaat Peer Szymkowiak pleitte vrijdag voor een gedeeltelijke vrijspraak. In zijn optiek is er weliswaar sprake van een woningoverval, maar niet van een gewelddadige diefstal. Szymkowiak vindt drie jaar gevangenisstraf passend. Ook Olivia's advocaat Maarten Kuiper pleitte voor een lagere straf. De raadsman van Pawel, Stijn de Goede, zet in op volledige vrijspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen