Overslaan en naar de inhoud gaan

Pomphouders zetten juridische strijd voort

Geplaatst opdonderdag 21 april 2016 - 11:20

De juridische strijd van pomphouders uit de grensstreek tegen de accijnsverhogingen op diesel en LPG krijgt een vervolg.

De Stichting Accijnsclaim Pomphouders, waarin diverse brancheorganisaties zijn verenigd, heeft de Staat gedagvaard voor een bodemprocedure.

Doorrijden
Door de gewraakte belastingverhogingen hebben volgens de branche inmiddels bijna zevenhonderd werknemers hun baan verloren en hebben zeker twaalf ondernemers faillissement moeten aanvragen. De overheid schroefde de accijnzen per 1 januari 2014 met respectievelijk 3 en 7 cent per liter op. Dit heeft er volgens de branche voor gezorgd dat veel klanten nu naar België en Duitsland doorrijden waar tanken goedkoper is.

Lees ook: Schade bij pomphouders in grensstreek groter dan gevreesd

Compensatie
De tankstationuitbaters eisen dat het opschroeven van de belasting per 1 januari 2014 onrechtmatig wordt verklaard. De maatregel moet teruggedraaid worden of er moet een compensatie voor hun inkomstenverlies komen, vinden ze.

Afgewezen
Pomphouders voerden begin vorig jaar al een kort geding over de hogere accijnzen, maar hun vordering werd toen afgewezen. Volgens de rechter was niet goed vast te stellen of het dalen van de inkomsten het gevolg was van de belastingingrepen of door andere oorzaken kwam zoals de stagnerende economie.

Vervolgstappen
Dat het hierna zo lang geduurd heeft tot de klagers met een juridische vervolgstap kwamen, komt doordat de brancheorganisaties eerst nog eens goed wilden uitzoeken wat precies het effect is geweest van de hogere accijnzen. Uit dat onderzoek blijkt ook dat de overheidsmaatregel veel minder heeft opgeleverd voor de schatkist dan verwacht. Volgens de branche is bijna 250 miljoen aan inkomsten voor de overheid 'weggelekt' naar de buurlanden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Duitse pomphouders ergeren zich aan 'happy hour'
Pomphouders blij met accijnsverhoging in België
Diesel- en lpg-verkoop op dieptepunt door accijns
Lagere brandstofprijs verbetert humeur pomphouders niet
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen