Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Pomphouders zetten juridische strijd voort

Geplaatst opdonderdag 21 april 2016 - 11:20

De juridische strijd van pomphouders uit de grensstreek tegen de accijnsverhogingen op diesel en LPG krijgt een vervolg.

De Stichting Accijnsclaim Pomphouders, waarin diverse brancheorganisaties zijn verenigd, heeft de Staat gedagvaard voor een bodemprocedure.

Doorrijden
Door de gewraakte belastingverhogingen hebben volgens de branche inmiddels bijna zevenhonderd werknemers hun baan verloren en hebben zeker twaalf ondernemers faillissement moeten aanvragen. De overheid schroefde de accijnzen per 1 januari 2014 met respectievelijk 3 en 7 cent per liter op. Dit heeft er volgens de branche voor gezorgd dat veel klanten nu naar België en Duitsland doorrijden waar tanken goedkoper is.

Lees ook: Schade bij pomphouders in grensstreek groter dan gevreesd

Compensatie
De tankstationuitbaters eisen dat het opschroeven van de belasting per 1 januari 2014 onrechtmatig wordt verklaard. De maatregel moet teruggedraaid worden of er moet een compensatie voor hun inkomstenverlies komen, vinden ze.

Afgewezen
Pomphouders voerden begin vorig jaar al een kort geding over de hogere accijnzen, maar hun vordering werd toen afgewezen. Volgens de rechter was niet goed vast te stellen of het dalen van de inkomsten het gevolg was van de belastingingrepen of door andere oorzaken kwam zoals de stagnerende economie.

Vervolgstappen
Dat het hierna zo lang geduurd heeft tot de klagers met een juridische vervolgstap kwamen, komt doordat de brancheorganisaties eerst nog eens goed wilden uitzoeken wat precies het effect is geweest van de hogere accijnzen. Uit dat onderzoek blijkt ook dat de overheidsmaatregel veel minder heeft opgeleverd voor de schatkist dan verwacht. Volgens de branche is bijna 250 miljoen aan inkomsten voor de overheid 'weggelekt' naar de buurlanden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Duitse pomphouders ergeren zich aan 'happy hour'
Pomphouders blij met accijnsverhoging in België
Diesel- en lpg-verkoop op dieptepunt door accijns
Lagere brandstofprijs verbetert humeur pomphouders niet
Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen