Overslaan en naar de inhoud gaan

Pomphouders zetten juridische strijd voort

Geplaatst opdonderdag 21 april 2016 - 11:20

De juridische strijd van pomphouders uit de grensstreek tegen de accijnsverhogingen op diesel en LPG krijgt een vervolg.

De Stichting Accijnsclaim Pomphouders, waarin diverse brancheorganisaties zijn verenigd, heeft de Staat gedagvaard voor een bodemprocedure.

Doorrijden
Door de gewraakte belastingverhogingen hebben volgens de branche inmiddels bijna zevenhonderd werknemers hun baan verloren en hebben zeker twaalf ondernemers faillissement moeten aanvragen. De overheid schroefde de accijnzen per 1 januari 2014 met respectievelijk 3 en 7 cent per liter op. Dit heeft er volgens de branche voor gezorgd dat veel klanten nu naar België en Duitsland doorrijden waar tanken goedkoper is.

Lees ook: Schade bij pomphouders in grensstreek groter dan gevreesd

Compensatie
De tankstationuitbaters eisen dat het opschroeven van de belasting per 1 januari 2014 onrechtmatig wordt verklaard. De maatregel moet teruggedraaid worden of er moet een compensatie voor hun inkomstenverlies komen, vinden ze.

Afgewezen
Pomphouders voerden begin vorig jaar al een kort geding over de hogere accijnzen, maar hun vordering werd toen afgewezen. Volgens de rechter was niet goed vast te stellen of het dalen van de inkomsten het gevolg was van de belastingingrepen of door andere oorzaken kwam zoals de stagnerende economie.

Vervolgstappen
Dat het hierna zo lang geduurd heeft tot de klagers met een juridische vervolgstap kwamen, komt doordat de brancheorganisaties eerst nog eens goed wilden uitzoeken wat precies het effect is geweest van de hogere accijnzen. Uit dat onderzoek blijkt ook dat de overheidsmaatregel veel minder heeft opgeleverd voor de schatkist dan verwacht. Volgens de branche is bijna 250 miljoen aan inkomsten voor de overheid 'weggelekt' naar de buurlanden.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Duitse pomphouders ergeren zich aan 'happy hour'
Pomphouders blij met accijnsverhoging in België
Diesel- en lpg-verkoop op dieptepunt door accijns
Lagere brandstofprijs verbetert humeur pomphouders niet
Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen