Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiemol kreeg 300.000 euro van criminelen voor informatie

Geplaatst opmaandag 10 oktober 2016 - 6:05

Een 50-jarige Limburgse politieman zou drie ton hebben ontvangen voor het leveren van politie-informatie aan criminelen.

Hij was afdelingshoofd bij de basiseenheid Westelijke Mijnstreek.

Loonlijst
De van corruptie verdachte agent stond op de 'loonlijst' van een zware crimineel. Via hem circuleerde in het Limburgse misdaadmilieu een lijst met alle kentekens van observatie-auto's van de politie. Dit meldt De Limburger maandag. ​De krant had inzage in de rapporten van een undercoveragent.

Undercover
De spion, bij de politie bekend als 'Geheim agent A3930', had opdracht om onderzoek te doen naar de liquidatie van Brunssumer Sven Prins in september 2015. De undercoveragent had vier maanden contacten met verdachte personen uit Brunssum en omgeving. Tijdens zijn werk stuitte hij op de vermeende corruptie. Hij betaalde zelf 1500 euro voor een aantal A4-velletjes met politie-informatie over zichzelf.

Identiteiten
In zijn verslaglegging staat dat de verdachte politiefunctionaris jarenlang onder de naam van andere werknemers informatie heeft opgediept uit politiesystemen. Hij gebruikte wisselende identiteiten om te voorkomen dat zijn praktijken aan het licht kwamen. Eerder had een 25-jarige agente uit Heerlen hem die gegevens via een intermediair aangeboden voor 20.000 euro. Dat voorstel sloeg hij af. Justitie verdenkt deze vrouw ook van het lekken van informatie.

Sven Prins
Geheim agent A3930 kreeg op 31 maart de opdracht om aan te pappen met de 27-jarige Melvin W. uit Amsterdam. Deze klusjesman had, zo wist de politie, veel contacten met drie Antillianen uit Brunssum. De politie had dit drietal - Xionel 'Chanel' B. (38) , Jurandy 'Payo' T. (31) en Sergio 'De Lange' K. (36) - op de korrel voor de moord op Prins. De Antillianen werden op maandag 8 augustus opgepakt. Zij worden behalve van de moord ook verdacht van wapenhandel. Eén van hun klanten was de undercoveragent.

Het Openbaar Ministerie onthoudt zich, nu de onderzoeken nog lopen, van een reactie.

Lees ook: Verdachten in zaak lekkende agenten opnieuw opgepakt.

Wordt 1Limburg Nieuwssite van het Jaar? Stem hier, haal die award naar Limburg en maak kans op mooie prijzen!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Politiegoud ingezet bij undercoveroperatie Sven Prins
Vraagtekens rond rol politiemol bij moordaanslagen
'Agenten met instabiel privéleven gevoelig voor corruptie'
Tralies gevangenis cel
Lekkende agenten blijven nog achter tralies
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen