Politiemol Mark M. uit Weert heeft duizenden pagina's vertrouwelijke politie-informatie gekopieerd. Hij was vier jaar actief.
De politie bevestigt berichtgeving hierover van de Volkskrant. M. (28) verkocht een deel van de gegevens aan criminelen.
Daarnaast kreeg hij via de interne mail van de politie regelmatig informatie binnen over mensen naar wie de recherche onderzoek deed.
Fouten toegegeven
De hoogste baas van politie geeft toe dat er ernstige fouten zijn gemaakt in de zaak rond politiemol Mark M. uit Weert. Korpschef Gerard Bouman spreekt van een "dure, maar uiterst leerzame les". Hij kondigt maatregelen aan.
Smet op blazoen
Bouman noemt M. bij RTL een "smet op ons blazoen." De korpschef laat weten maatregelen te zullen nemen om herhaling te voorkomen.
Medewerkers die een vertrouwensfunctie hebben, moeten voortaan eerst uitgebreid worden doorgelicht. Dat is bij de Weertenaar fout gegaan, erkent Bouman.
Rotste appel
M. kon al bij gevoelige informatie voordat zijn screening was afgerond. Toen het advies uiteindelijk negatief was, werden zijn inlogcodes niet ingetrokken. De mol kon daardoor toch nog bij vertrouwelijke informatie.
"Ook bij de politie zitten rotte appels. De roste appel sinds tijden hebben we nu te pakken", zegt korpschef Bouman.
Opnieuw controle
Minister Van der Steur heeft aangekondigd dat alle politiemedewerkers met een vertrouwensfunctie opnieuw worden gecontroleerd.