Overslaan en naar de inhoud gaan

Politieke vragen over antiracisme-demonstratie Maastricht

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 10:57

De Maastrichtse partijen Partij Veilig Maastricht, PVV, Groep Maassen en SAB hebben burgemeester Annemarie Penn-te Strake vragen gesteld over de antiracisme-demonstratie die maandag in Maastricht plaatsvond.

"Het is dan ook heel moeilijk voor nabestaanden van slachtoffers van het Covid-19 en ondernemers die het water aan hun lippen hebben staan, om (goedkeuring voor) een demonstratie met zoveel mensen in deze tijd te kunnen begrijpen", schrijven ze in een gezamenlijke brief aan het stadsbestuur. "Daarnaast kunnen wij goed het onbegrip, teleurstelling en de onthutsing van zorgverleners begrijpen."

Lees ook: 'Optocht Amstenrade beter dan protest Amsterdam'

George Floyd
Een paar honderd demonstranten verzamelden zich maandagavond in Maastricht op de Markt voor een actie tegen racisme. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Maastrichtse studententak van Amnesty International en enkele andere organisaties. Aanleiding voor de demonstratie is de door politiegeweld om het leven gekomen zwarte Amerikaan George Floyd. Die stierf nadat een politieagent minutenlang met zijn knie de keel van de man dichtdrukte, terwijl Floyd al geboeid op de grond lag.

Veiligheid
De partijen schrijven in hun brief dat ze het goed vinden dat er wordt gedemonstreerd tegen geweld. Alleen vinden ze dat in deze tijd niet zo verstandig. Ze vragen zich af of het 'recht om te demonstreren voor de veiligheid van mensen gaat'. Verder willen ze onder meer van Penn weten of ze vooraf wist hoeveel mensen op de been zouden zijn voor de demonstratie. Verder wijzen ze op een demonstratie in Den Haag, waar een maximum gold van 30 demonstranten. "Bent u het met ons eens dat deze demonstratie onze gemeenschap misschien wel terug naar een lockdown brengt en welke consequenties gaat u daaraan verbinden?", schrijven ze tenslotte.

Lees ook: Antiracisme-demonstratie houdt zich aan coronaregels

Een gemeentewoordvoerder laat in een eerste reactie weten dat de demonstratie goed is verlopen en dat iedereen zich aan de anderhalvemeterregel hield.

Kritiek
In Amsterdam vond ook een dergelijk demonstratie plaats. Hier was het veel drukker dan in Maastricht. Zo'n 5.000 betogers hadden zich op de Dam in de hoofdstad verzameld. Femke Halsema, burgemeester én voorzitter van de veiligheidsregio, heeft de nodige kritiek gekregen omdat zij niet heeft ingegrepen. Ook vanuit Limburg werd kritiek geuit. "Als de burgemeester van Amsterdam dit toelaat, wie ben ik dan om een goedwillende ondernemer of hardwerkende zorgverlener aan te spreken dat hij zich net niet aan de regeltjes gehouden heeft", zei burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren.

Lees ook: Kritiek op Halsema na massaal protest in Amsterdam

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen