Overslaan en naar de inhoud gaan

Politieke vragen over antiracisme-demonstratie Maastricht

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 10:57

De Maastrichtse partijen Partij Veilig Maastricht, PVV, Groep Maassen en SAB hebben burgemeester Annemarie Penn-te Strake vragen gesteld over de antiracisme-demonstratie die maandag in Maastricht plaatsvond.

"Het is dan ook heel moeilijk voor nabestaanden van slachtoffers van het Covid-19 en ondernemers die het water aan hun lippen hebben staan, om (goedkeuring voor) een demonstratie met zoveel mensen in deze tijd te kunnen begrijpen", schrijven ze in een gezamenlijke brief aan het stadsbestuur. "Daarnaast kunnen wij goed het onbegrip, teleurstelling en de onthutsing van zorgverleners begrijpen."

Lees ook: 'Optocht Amstenrade beter dan protest Amsterdam'

George Floyd
Een paar honderd demonstranten verzamelden zich maandagavond in Maastricht op de Markt voor een actie tegen racisme. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Maastrichtse studententak van Amnesty International en enkele andere organisaties. Aanleiding voor de demonstratie is de door politiegeweld om het leven gekomen zwarte Amerikaan George Floyd. Die stierf nadat een politieagent minutenlang met zijn knie de keel van de man dichtdrukte, terwijl Floyd al geboeid op de grond lag.

Veiligheid
De partijen schrijven in hun brief dat ze het goed vinden dat er wordt gedemonstreerd tegen geweld. Alleen vinden ze dat in deze tijd niet zo verstandig. Ze vragen zich af of het 'recht om te demonstreren voor de veiligheid van mensen gaat'. Verder willen ze onder meer van Penn weten of ze vooraf wist hoeveel mensen op de been zouden zijn voor de demonstratie. Verder wijzen ze op een demonstratie in Den Haag, waar een maximum gold van 30 demonstranten. "Bent u het met ons eens dat deze demonstratie onze gemeenschap misschien wel terug naar een lockdown brengt en welke consequenties gaat u daaraan verbinden?", schrijven ze tenslotte.

Lees ook: Antiracisme-demonstratie houdt zich aan coronaregels

Een gemeentewoordvoerder laat in een eerste reactie weten dat de demonstratie goed is verlopen en dat iedereen zich aan de anderhalvemeterregel hield.

Kritiek
In Amsterdam vond ook een dergelijk demonstratie plaats. Hier was het veel drukker dan in Maastricht. Zo'n 5.000 betogers hadden zich op de Dam in de hoofdstad verzameld. Femke Halsema, burgemeester én voorzitter van de veiligheidsregio, heeft de nodige kritiek gekregen omdat zij niet heeft ingegrepen. Ook vanuit Limburg werd kritiek geuit. "Als de burgemeester van Amsterdam dit toelaat, wie ben ik dan om een goedwillende ondernemer of hardwerkende zorgverlener aan te spreken dat hij zich net niet aan de regeltjes gehouden heeft", zei burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren.

Lees ook: Kritiek op Halsema na massaal protest in Amsterdam

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen