Overslaan en naar de inhoud gaan

Politieke vragen over antiracisme-demonstratie Maastricht

Geplaatst opwoensdag 3 juni 2020 - 10:57

De Maastrichtse partijen Partij Veilig Maastricht, PVV, Groep Maassen en SAB hebben burgemeester Annemarie Penn-te Strake vragen gesteld over de antiracisme-demonstratie die maandag in Maastricht plaatsvond.

"Het is dan ook heel moeilijk voor nabestaanden van slachtoffers van het Covid-19 en ondernemers die het water aan hun lippen hebben staan, om (goedkeuring voor) een demonstratie met zoveel mensen in deze tijd te kunnen begrijpen", schrijven ze in een gezamenlijke brief aan het stadsbestuur. "Daarnaast kunnen wij goed het onbegrip, teleurstelling en de onthutsing van zorgverleners begrijpen."

Lees ook: 'Optocht Amstenrade beter dan protest Amsterdam'

George Floyd
Een paar honderd demonstranten verzamelden zich maandagavond in Maastricht op de Markt voor een actie tegen racisme. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Maastrichtse studententak van Amnesty International en enkele andere organisaties. Aanleiding voor de demonstratie is de door politiegeweld om het leven gekomen zwarte Amerikaan George Floyd. Die stierf nadat een politieagent minutenlang met zijn knie de keel van de man dichtdrukte, terwijl Floyd al geboeid op de grond lag.

Veiligheid
De partijen schrijven in hun brief dat ze het goed vinden dat er wordt gedemonstreerd tegen geweld. Alleen vinden ze dat in deze tijd niet zo verstandig. Ze vragen zich af of het 'recht om te demonstreren voor de veiligheid van mensen gaat'. Verder willen ze onder meer van Penn weten of ze vooraf wist hoeveel mensen op de been zouden zijn voor de demonstratie. Verder wijzen ze op een demonstratie in Den Haag, waar een maximum gold van 30 demonstranten. "Bent u het met ons eens dat deze demonstratie onze gemeenschap misschien wel terug naar een lockdown brengt en welke consequenties gaat u daaraan verbinden?", schrijven ze tenslotte.

Lees ook: Antiracisme-demonstratie houdt zich aan coronaregels

Een gemeentewoordvoerder laat in een eerste reactie weten dat de demonstratie goed is verlopen en dat iedereen zich aan de anderhalvemeterregel hield.

Kritiek
In Amsterdam vond ook een dergelijk demonstratie plaats. Hier was het veel drukker dan in Maastricht. Zo'n 5.000 betogers hadden zich op de Dam in de hoofdstad verzameld. Femke Halsema, burgemeester én voorzitter van de veiligheidsregio, heeft de nodige kritiek gekregen omdat zij niet heeft ingegrepen. Ook vanuit Limburg werd kritiek geuit. "Als de burgemeester van Amsterdam dit toelaat, wie ben ik dan om een goedwillende ondernemer of hardwerkende zorgverlener aan te spreken dat hij zich net niet aan de regeltjes gehouden heeft", zei burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren.

Lees ook: Kritiek op Halsema na massaal protest in Amsterdam

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen