Overslaan en naar de inhoud gaan

Politieke partijen Sittard-Geleen vervullen rol informateur

Geplaatst opdinsdag 24 september 2019 - 10:06

Twee college- en twee oppositiepartijen gaan samen proberen een einde te maken aan de politieke impasse in Sittard-Geleen.

Het gaat om GroenLinks, PvdA, PVV en D66. Zij gaan samen met de andere partijen in gesprek om de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie te onderzoeken. Dat is unaniem besloten tijdens een besloten overleg tussen alle fractievoorzitters. Dat kwam er op initiatief van burgemeester Sjraar Cox.

Afwijzing
Eerder adviseerden twee informateurs een college met de twee grootste partijen GOB en CDA als basis. Het CDA wees dat echter af. Die partij wil niet in een college zitten met GOB-voorman en wethouder Pieter Meekels. Eerder lanceerde de oppositie - inclusief het CDA - een alternatief voorstel om een college te vormen met vijf wethouders uit vijf verschillende partijen.

Lees ook: Bestuurlijke crisis Sittard-Geleen: chaos houdt aan

Voortouw
Burgemeester Sjraar Cox liet weten dat de situatie die was ontstaan 'niet-aanvaardbaar' is in het belang van de gemeente en de inwoners. Daarom organiseerde hij maandagavond het crisisoverleg. Daar is nu dus uitgekomen dat er wordt gekozen voor een aanpak waarbij vier kleinere partijen het voortouw nemen en de rol van informateur vervullen.

Lees ook: Advies: GOB en CDA aan coalitietafel in Sittard-Geleen

Crisis
De politieke crisis in Sittard-Geleen ontstond een paar maanden geleden toen raadslid Angelique Fredrix van coalitiepartij DNA uit de fractie stapte. Daarmee verloor de zittende coalitie haar meerderheid.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen