Overslaan en naar de inhoud gaan

Politieke druk voor intercity Heerlen-Aken houdt aan

Geplaatst opdonderdag 5 maart 2020 - 6:00

Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA) uit Panningen vindt dat minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat de regie moet nemen om te zorgen dat er een intercity gaat rijden tussen Amsterdam, Heerlen en Aken.

In een vergadering van een Tweede Kamercommissie over het spoor zei Amhaouch dat er een plan moet komen over hoe de intercity-verbinding wèl kan worden gerealiseerd in plaats van allerlei redenen aan te dragen waarom het niet kan.

Politieke beslissing
"Het gaat erom dat we een politieke beslissing nemen. De tijd van 'ja maar' is voorbij", aldus de Limburgse CDA'er. Hij wees er ook op dat Aken aansluit op het internationale hogesnelheidslijn-netwerk, 'zodat de trein voor alle Nederlanders een goed alternatief voor het vliegtuig wordt'.

Grensarbeiders
Ook Tweede Kamerlid Cem Lacin (SP) benadrukte dat Aken een HSL-knooppunt is. "Je bent van daaruit in vier uur in Londen. Maar de intercity is eveneens voor grensarbeiders van belang", zo zei hij.

Motie
Begin december vorig jaar nam de Tweede Kamer met zeer ruime meerderheid een motie van CDA en SP aan waarin staat dat de intercity Amsterdam-Heerlen-Aken deel moet gaan uitmaken van de nieuwe vervoersconcessie met de NS. Die gaat in 2025 in.

Kosten
De NS en de minister hebben echter tot nu toe vooral gewezen op de hoge exploitatiekosten en de risico's voor de punctualiteit van de dienstverlening op de drukke treincorridor tussen Amsterdam en Eindhoven.

Lees ook: Exploitatietekort: voorlopig geen intercity naar Aken

Overleg
In de Tweede Kamercommissie herhaalde de minister dat zij in het tweede kwartaal een besluit neemt, na overleg met alle betrokkenen, inclusief de Duitse vervoersautoriteiten. Vervolgens is het aan de Tweede Kamer om daar een mening over te geven.

Nieuwe treinen
Op aandringen van SP-kamerlid Lacin gaat minister Van Nieuwenhuizen wel met de NS bespreken dat nieuwe treinen die worden besteld ook op het Duitse spoor kunnen rijden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen