Overslaan en naar de inhoud gaan

Politieke beweging rond intercity naar Aken

Geplaatst opdonderdag 25 juni 2020 - 22:27

Er lijkt toch weer beweging te zitten in het dossier van de intercity-verbinding vanuit de Randstad via Heerlen naar Aken.

In een Tweede Kamercommissie over infrastructuur zegde staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) toe na de zomer met een notitie te komen waarin alle feiten en mogelijkheden op een rijtje worden gezet.

Dat gebeurde onder druk van onder meer CDA, SP, VVD, PvdA en GroenLinks.

2031
Twee weken geleden liet de staatssecretaris nog aan de Tweede Kamer weten dat een intercity van Amsterdam via Heerlen naar Aken er op zijn vroegst vanaf eind 2031 komt.

Wel zou de huidige sneltrein van Arriva tussen Maastricht, Heerlen en Aken in de toekomst twee keer per uur gaan rijden, in plaats van één keer nu.

2025
Maar onlangs liet de NS na een eigen inventarisatie weten dat het wel degelijk mogelijk is om vanaf 2025 een intercity via Heerlen naar Aken te laten rijden. Maar dan vanuit Den Haag via Rotterdam en nog steeds Eindhoven.

Lees ook: NS : Intercity tussen Heerlen en Aken vanaf 2025 mogelijk

De NS heeft de handschoen wel opgepakt. Ze ziet niet alleen beren op de weg. Daar moet de staatssecretaris wat mee doen, zei SP-Tweede Kamerlid Cem Lacin.

Motie
Begin december vorig jaar nam de Tweede Kamer met zeer ruime meerderheid een motie van CDA en SP aan waarin staat dat de intercity deel moet gaan uitmaken van de nieuwe vervoersconcessie met de NS. Die gaat in 2025 in.

Ook het CDA verwees bij monde van kamerlid Wytske Postma naar de motie en de positieve geluiden uit het veld middels de NS.

GroenLinks-statenlid Suzanne Kröger concludeerde dat de NS heeft aangetoond dat de intercity wel degelijk mogelijk is.

PvdA-er Gijs van Dijk vond dat nu echt prioriteit moet worden gegeven aan de verbinding en VVD-er Remco Dijkstra wilde de toezegging dat de intercity in 2025 daadwerkelijk gaat rijden.

In kaart brengen
Staatssecretaris Van Veldhoven stelde met belangstelling kennis te hebben genomen van de nieuwe ideeën van de NS.

Zij gaat nu dus alle opties in kaart brengen, inclusief de kosten en praktische zaken zoals de beschikbaarheid van treinmaterieel.

Het gaat om een goede en praktische vergelijking tussen de verschillende mogelijkheden, zo verklaarde zij.

Tegelijk benadrukte de staatssecretaris niet met een blinddoek op af te willen koersen op de intercity naar Aken maar op basis van feiten.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen