Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek wil meer feiten en cijfers over toekomst MAA

Geplaatst opvrijdag 5 maart 2021 - 22:58

De provinciale politiek wil meer feiten en berekeningen op tafel hebben voordat ze aangeeft welke kant het precies op moet met Maastricht Aachen Airport (MAA).

Dat geldt niet alleen voor partijen die kritisch staan ten opzichte van het vliegveld in Beek, maar ook voor partijen die het in principe een warm hart toedragen, zo bleek in een statencommissie.

Rapport Van Geel
De commissie besprak het rapport dat 'verkenner' Pieter van Geel heeft opgesteld op verzoek van het provinciebestuur. Kern daarvan is dat minder geluidshinder voor omwonenden de voorwaarde is voor groei van MAA. Bovendien moet het vliegveld pas om zeven uur ‘s ochtends open gaan en niet om zes uur zoals nu. En er moet een leefbaarheidsfonds komen om de overlast in het dorp Geverik en het gehucht Schietecoven structureel op te lossen. Die liggen op een steenworp afstand van MAA.

Het kan dan gaan om extra isolatie of sloop van een woning, verhuizen of financiële compensatie voor waardevermindering van een huis, aldus Van Geel.

Prijskaartje
De VVD wilde weten wat al die maatregelen kosten. De partij vroeg zich af wat bijvoorbeeld de consequenties zijn van het aanpassen van de openingstijden en of dat niet gokken is met vele miljoenen. "Het is onverantwoord om nu te bepalen welke richting we uit moeten gaan. Want we hebben te weinig cijfers. Van het rapport van Van Geel kan niemand chocolade maken", aldus VVD-statenlid Teun Heldens.

Halfslachtig
Samen voor Limburg sprak van een compromis waar eigenlijk niemand tevreden mee is. "Wij willen geen halfslachtige keuzes. Maar eerst meer duidelijkheid. We blijven wel positief-kritisch tegenover MAA", zo de fractie. D66 pleitte ook voor meer feiten. "Het is nu het moment om fundamenteel te heroverwegen. Maar dat is te belangrijk om af te laten hangen van meningen en emoties."

De SP vond dat het provinciebestuur terug naar de tekentafel moet om een vergelijkende analyse te maken met alle voor- en nadelen. "Anders blijven we een heilloze weg volgen en blijft een negatieve exploitatie ons jaren achtervolgen", zo betoogde SP-statenlid René van der Valk.

Hele kostenplaatje
De PvdA verklaarde niet 'ergens ingerommeld te willen worden als niet alle feiten op tafel liggen'. Concreet wilde statenlid Aleida Berghorst - daarin gesteund door het CDA - dat concreet gekeken wordt wat nodig is om de overlast in Geverik en Schietecoven structureel op te lossen en dan te kijken welk prijskaartje daaraan hangt. "En dus niet kijken wat we kunnen doen voor 10 miljoen euro", zo Berghorst.

Kosten-/batenanalyse
Gedeputeerde Joost van den Akker (VVD) was het er mee eens om niet te beginnen bij een bedrag. Hij verwacht vóór de zomer met een eerste indicatie te kunnen komen. De gedeputeerde benadrukte ook dat het rapport van Van Geel was bedoeld om een richting aan te geven en dat daar geen doorberekening als van een Centraal Planbureau bij zit. "Dat gebeurt in de maatschappelijke kosten- en batenanalyses die we laten uitvoeren naar vier verschillende scenario’s. Na de zomer moeten die klaar zijn", zo stelde Van den Akker. Hij gaat er wel vanuit een aantal concrete vragen al in mei te kunnen beantwoorden.

Links pleidooi voor sluiting
GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleitten voor de sluiting van MAA en een alternatieve bestemming voor het gebied. GroenLinks-statenlid Kathleen Mertens trok een parallel met de Oostenrijkse kleermaker Franz Reichelt die in 1912 een gefilmde dodelijke sprong maakte vanaf de Eiffeltoren. Hij had een jas ontworpen waarmee hij beweerde op zijn minst rustig naar beneden te kunnen zeilen zoals met een parachute. "Ook rond MAA is sprake van dit soort kinderlijk wensdenken", aldus Mertens.

In mei komt het vliegveld opnieuw aan de orde in een statencommissie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen