Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek wil deur voor omstreden buizen niet dichtgooien

Geplaatst opzaterdag 16 februari 2019 - 12:04

De provinciale politiek voelt er niks voor om nu al 'nee' te zeggen tegen de eventuele aanleg van een nieuwe ondergrondse pijpleiding, voor het vervoer van chemische stoffen tussen de haven van Rotterdam en chemisch bedrijventerrein Chemelot in Geleen.

Een motie van GroenLinks waarin daarom werd gevraagd werd met 34 tegen 10 stemmen verworpen. Behalve GroenLinks stemden alleen de SP en de Partij voor de Dieren vóór.

Lees ook: Zorgen om ondergrondse pijpleiding Midden-Limburg

Nog sneller
Er bestaan momenteel al twee ondergrondse buizenstelsels tussen Rotterdam en Chemelot. Die lopen via Tegelen en Antwerpen, maar het ministerie werkt aan een plan voor een nieuwe en kortere route. Die zou dan onder meer via Midden-Limburg gaan lopen. Vandaar dat de gemeenten Maasgouw en Nederweert in het geweer zijn gekomen, evenals Helmond en de provincie Noord-Brabant.

Totaal overbodig
Binnen een paar maanden zou het plan op tafel moeten liggen. Maar GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren willen dat daar nu al protest tegen wordt aangetekend door de provincie Limburg. "De nieuwe pijpleiding is totaal overbodig. Er is nog voldoende ruimte op de huidige tracés. Daar kunnen nog buizen bij komen", zo zei GroenLinks-fractievoorzitter Andy Rossel.

Zorgen om veiligheid
"Bovendien is er sprake van een enorm ruimtebeslag, want er is 450 hectare grond voor nodig. Dat gaat bijvoorbeeld ten koste van de agrarische sector", zei Rossel. Hij wees er ook op dat er grote zorgen leven over de veiligheid bij omwonenden. D66-gedeputeerde Hans Teunissen voelde er niks voor om nu al het eventuele nieuwe traject af te wijzen. "Uitgangspunt voor ons is dat vervoer van chemische stoffen via ondergrondse buizen vele malen wenselijker is dan via weg, water of spoor", aldus Teunissen.

Deur niet dicht
Hij stelde niet tegen het opwaarderen van de huidige twee tracés te zijn, maar wilde tegelijk 'niet aan de voorkant de deur keihard dichtgooien' voor een nieuw traject. Voor de gedeputeerde ligt het balletje nu bij het ministerie. "Als er een concreet plan ligt, zullen we dat beoordelen." Hij stelde dat te zullen doen in afstemming met de betrokken Midden-Limburgse gemeenten en de provincie Noord-Brabant. "Daarmee hebben we ook al overleg gevoerd", zo vertelde Teunissen in het Limburgs Parlement.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen