Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek roert zich in discussie over afvalwater Chemelot

Geplaatst opmaandag 30 september 2019 - 11:47

GroenLinks heeft vraagtekens geplaatst bij de vergunningaanvraag van Chemelot voor het lozen van afvalwater in een zijtak van de Maas. De partij heeft die vragen voorgelegd aan het college van Gedeputeerde Staten.

De huidige vergunning verloopt op 31 december. Een nieuwe vergunning kan echter niet voor 1 januari 2020 verleend worden, doordat de vergunningaanvraag te laat werd ingediend door Sitech. Dit tot ongenoegen van Waterschap Limburg.

Sitech is het bedrijf op Chemelot dat onder meer het afvalwater beheert. Afvalwaterzuiveringsbedrijf IAZI is onderdeel van Sitech.

Alarmerend
GroenLinks vindt de situatie 'uitermate alarmerend'. Nu ontstaat het risico dat er vanaf 1 januari 2020 geen afvalwater meer geloosd mag worden, schrijven Andy Rossel en Kathleen Mertens namens de partij. Dit kan het proces vanaf de productiebedrijven op Chemelot tot aan de drinkwaterwinning uit de Maas beïnvloeden. 'GroenLinks is dan ook verbolgen dat er opnieuw milieu- en veiligheidsaangelegenheden opspelen rondom de IAZI', aldus de partijleden.

Lees ook: Waterschap woedend over vergunningaanvraag Chemelot

Kans van slagen
De partij vraagt naar de rollen en verantwoordelijkheden van de provincie ten aanzien van IAZI. "Hoe kan het dat de provincie ons als Provinciale Staten niet heeft betrokken hierbij, terwijl de provincie al sinds 2018 betrokken is", vraagt Rossel zich af tijdens de L1 Nieuwsshow. Ook willen Rossel en Mertens weten wat er gebeurt als er op 1 januari geen nieuwe vergunning ligt, wat de kans van slagen is van een tijdige nieuwe vergunning, welke lozingsnormen aangescherpt zijn en of de provincie opdracht geeft om de situatie te monitoren. Ten slotte vragen ze wat het college zelf vindt van alle milieu- en veiligheidsincidenten op Chemelot.

Economisch belang
"
In een debat op 11 oktober wordt er besproken hoe de veiligheidssituatie en milieu-aangelegenheden rondom Chemelot meer prioriteit kunnen krijgen dan het economisch belang", aldus Rossel in de L1 Nieuwsshow.

Meest complex
Waterschap Limburg is 'zwaar teleurgesteld' in Sitech, omdat het bedrijf te laat een nieuwe lozingsvergunning voor Chemelot heeft aangevraagd. In overeenstemming met de Waterwet is een vergunning verplicht om afvalwater te mogen lozen op de zijtak van de Maas. Het gaat volgens het waterschap om 'de meest complexe milieuvergunning van het land, zo niet van Europa'.

Lees ook: Chemelot wil honderden chemicaliën lozen

Drinkwater
Sitech is het bedrijf dat onder meer het afvalwater op Chemelot beheert. Het afvalwater wordt verwerkt door afvalwaterzuiveringsbedrijf IAZI. Dit wordt vervolgens geloosd op de Ur, een beek die bij Urmond in de Maas uitkomt. Stroomafwaarts wordt er water uit de rivier gehaald om drinkwater van te maken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen