Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek roert zich in discussie over afvalwater Chemelot

Geplaatst opmaandag 30 september 2019 - 11:47

GroenLinks heeft vraagtekens geplaatst bij de vergunningaanvraag van Chemelot voor het lozen van afvalwater in een zijtak van de Maas. De partij heeft die vragen voorgelegd aan het college van Gedeputeerde Staten.

De huidige vergunning verloopt op 31 december. Een nieuwe vergunning kan echter niet voor 1 januari 2020 verleend worden, doordat de vergunningaanvraag te laat werd ingediend door Sitech. Dit tot ongenoegen van Waterschap Limburg.

Sitech is het bedrijf op Chemelot dat onder meer het afvalwater beheert. Afvalwaterzuiveringsbedrijf IAZI is onderdeel van Sitech.

Alarmerend
GroenLinks vindt de situatie 'uitermate alarmerend'. Nu ontstaat het risico dat er vanaf 1 januari 2020 geen afvalwater meer geloosd mag worden, schrijven Andy Rossel en Kathleen Mertens namens de partij. Dit kan het proces vanaf de productiebedrijven op Chemelot tot aan de drinkwaterwinning uit de Maas beïnvloeden. 'GroenLinks is dan ook verbolgen dat er opnieuw milieu- en veiligheidsaangelegenheden opspelen rondom de IAZI', aldus de partijleden.

Lees ook: Waterschap woedend over vergunningaanvraag Chemelot

Kans van slagen
De partij vraagt naar de rollen en verantwoordelijkheden van de provincie ten aanzien van IAZI. "Hoe kan het dat de provincie ons als Provinciale Staten niet heeft betrokken hierbij, terwijl de provincie al sinds 2018 betrokken is", vraagt Rossel zich af tijdens de L1 Nieuwsshow. Ook willen Rossel en Mertens weten wat er gebeurt als er op 1 januari geen nieuwe vergunning ligt, wat de kans van slagen is van een tijdige nieuwe vergunning, welke lozingsnormen aangescherpt zijn en of de provincie opdracht geeft om de situatie te monitoren. Ten slotte vragen ze wat het college zelf vindt van alle milieu- en veiligheidsincidenten op Chemelot.

Economisch belang
"
In een debat op 11 oktober wordt er besproken hoe de veiligheidssituatie en milieu-aangelegenheden rondom Chemelot meer prioriteit kunnen krijgen dan het economisch belang", aldus Rossel in de L1 Nieuwsshow.

Meest complex
Waterschap Limburg is 'zwaar teleurgesteld' in Sitech, omdat het bedrijf te laat een nieuwe lozingsvergunning voor Chemelot heeft aangevraagd. In overeenstemming met de Waterwet is een vergunning verplicht om afvalwater te mogen lozen op de zijtak van de Maas. Het gaat volgens het waterschap om 'de meest complexe milieuvergunning van het land, zo niet van Europa'.

Lees ook: Chemelot wil honderden chemicaliën lozen

Drinkwater
Sitech is het bedrijf dat onder meer het afvalwater op Chemelot beheert. Het afvalwater wordt verwerkt door afvalwaterzuiveringsbedrijf IAZI. Dit wordt vervolgens geloosd op de Ur, een beek die bij Urmond in de Maas uitkomt. Stroomafwaarts wordt er water uit de rivier gehaald om drinkwater van te maken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen