Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek pleit voor financiële hulp carnavalsartiesten

Geplaatst opvrijdag 26 november 2021 - 21:09

De VVD en PvdA in provinciale staten willen dat carnavalsartiesten in aanmerking komen voor financiële hulp. Momenteel vallen de artiesten nog niet onder cultuurmakers, die wél recht hebben op het noodfonds.

De twee partijen hebben een voorstel hiervoor ingediend.

Buiten de boot
Een meerderheid in het Limburgs Parlement wil dat ZZP'ers uit de culturele sector, zoals theatermakers, muzikanten en technici in aanmerking komen voor het noodfonds. Maar volgens de VVD en PvdA moeten daar ook carnavalsartiesten aan toegevoegd worden. "Carnvalsartiesten zijn ook heel vaak ZZP'er", zegt Karin Straus, fractievoorzitter van de VVD. "Maar ze vallen vaak net buiten de boot. In de cultuurdefinitie vindt niet iedereen dat ze onder cultuur vallen. En in de ondernemersdefinitie vindt niet iedereen dat de artiesten als ondernemer gezien moeten worden", aldus Straus.

Inkomsten mislopen
De kans is zeer groot dat er door het komende carnavalsseizoen een streep heengaat. Dat betekent dat ze twee jaar op rij inkomsten mislopen. Zangeres Marleen Rutten was eerst fulltime artiest, maar is door de coronacrisis weer aan de slag gegaan als logopediste. "Ik moest wel gaan werken, want hoe kan ik anders mijn hypotheek betalen", vertelt Rutten. "Als je normaal in een jaar 230 optredens hebt en nu zijn het er maar een handjevol, dan loop je veel inkomsten mis. Maar niet alleen dat. Ook je passie, je lust en je leven valt weg. Daar kan geen geld tegenop", aldus Rutten.

MKB-fonds
Gedeputeerde Madeleine van Toorenburg onderzoekt momenteel of vastelaovesartiesten onder het provinciale steunfonds voor het midden-en kleinbedrijf (MKB-fonds) kunnen vallen. Op 17 december moet ze met een antwoord komen. "Als ze in aanmerking komen voor het noodfonds, dan gelden de normale regels voor iedere ondernemer", zegt Karin Straus. Maar hoeveel carnavalsartiesten afhankelijk zijn van alleen inkomsten uit optredens is nog maar de vraag. "En ik denk dat degene die na anderhalf jaar de inkomsten echt hard nodig hebben gehad, wel iets anders hebben gevonden", zegt zangeres Marleen Rutten. "Maar wel heel fijn dat ze hier naar kijken."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen