Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek mag Belgische kernwaakhond spreken over Tihange

Geplaatst opwoensdag 20 december 2017 - 17:36

Na lang aandringen mag de Tweede Kamer gaan praten met de Belgische nucleaire toezichthouder FANC over de kerncentrales in Tihange en Doel, niet ver van de grens met Nederland.

Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur woensdag bekend. "Zie het als een kerstcadeautje", zei ze in de Kamer.

De Kamerleden kunnen bij het FANC in België langskomen, aldus Van Veldhoven. Ze kreeg dat dinsdag in Brussel te horen van de Belgische minister Jan Jambon.

Lees ook: Actievoerders Tihange organiseren protestmars naar ABP

Afdwingen
In de Tweede Kamer en ook in de grensregio's zijn er veel zorgen over de veiligheid van de twee Belgische centrales. De Kamer heeft eerder aangedrongen op sluiting. "Er is geen juridische weg om sluiting af te dwingen", aldus Van Veldhoven. "Als die er wel was zou ik daar niet over twijfelen."

Spelen met veiligheid
Volgens de bewindsvrouw wil minister Jambon nauw samenwerken met Nederland. Hij wil de zorgen die in de grensregio's leven graag wegnemen. Jambon had volgens de staatssecretaris een duidelijke boodschap: wij spelen niet met de nucleaire veiligheid.

Lees ook: Kernramptabletten mogelijk later in de bus

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen