Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiek mag Belgische kernwaakhond spreken over Tihange

Geplaatst opwoensdag 20 december 2017 - 17:36

Na lang aandringen mag de Tweede Kamer gaan praten met de Belgische nucleaire toezichthouder FANC over de kerncentrales in Tihange en Doel, niet ver van de grens met Nederland.

Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur woensdag bekend. "Zie het als een kerstcadeautje", zei ze in de Kamer.

De Kamerleden kunnen bij het FANC in Belgiƫ langskomen, aldus Van Veldhoven. Ze kreeg dat dinsdag in Brussel te horen van de Belgische minister Jan Jambon.

Lees ook: Actievoerders Tihange organiseren protestmars naar ABP

Afdwingen
In de Tweede Kamer en ook in de grensregio's zijn er veel zorgen over de veiligheid van de twee Belgische centrales. De Kamer heeft eerder aangedrongen op sluiting. "Er is geen juridische weg om sluiting af te dwingen", aldus Van Veldhoven. "Als die er wel was zou ik daar niet over twijfelen."

Spelen met veiligheid
Volgens de bewindsvrouw wil minister Jambon nauw samenwerken met Nederland. Hij wil de zorgen die in de grensregio's leven graag wegnemen. Jambon had volgens de staatssecretaris een duidelijke boodschap: wij spelen niet met de nucleaire veiligheid.

Lees ook: Kernramptabletten mogelijk later in de bus

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen