Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiecontrole 173 spookwoningen: wie of wat huist er?

Geplaatst opdonderdag 10 december 2020 - 20:56

Tijdens een grootschalige actie op spookbewoning in Limburg zijn 173 panden in vier gemeenten gecontroleerd. Er werden nergens criminele zaken vastgesteld, alleen in Leudal wordt er een onderzoek opgestart vanwege vermoedens. Maar wie of wat huist er in deze 'spookwoningen'?

Woensdag werd bekend dat twee weken lang in totaal 410 panden zijn doorgelicht door de instanties in Limburg en Noord-Brabant. Donderdag maakten de vier deelnemende Limburgse gemeenten het aantal doorzochte panden en de resultaten bekend. Het ging om 173 woningen.

Lees ook: Honderden controles op spookbewoning in Limburg en Brabant

Wat verder opvalt, is dat alleen in Noord-Brabant criminele activiteiten aan het licht zijn gekomen. En in Limburg niet. In onze buurprovincie vonden de autoriteiten onder andere een webwinkel voor drugs en was er sprake van illegale prostitutie en huisvesting.

Een overzicht per gemeente:

Maastricht: studenten en expats
In de gemeente Maastricht werden in onze provincie de meeste panden doorzocht. Van de 91 locaties was ongeveer 90 procent daadwerkelijk bewoond. "Daar was geen sprake van spookbewoning of illegale activiteiten", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Het ging volgens hem vooral om studenten en expats (meestal hoogopgeleide werknemers uit het buitenland) die niet wisten dat ze zich moesten inschrijven in de gemeente. Daarom heeft Maastricht alle pandeigenaren een brief met folder gestuurd hoe dat werkt. "Daar komen positieve reacties op", aldus de zegsman.

Nederweert: arbeidsmigranten en huizenkopers
Medewerkers van de gemeente Nederweert en de politie controleerden 31 panden op bewoning en eventuele criminele activiteiten. Op negen locaties werden veertien mensen aangetroffen. Tien huisgenoten van hen waren op het moment van de doorzoeking afwezig.

Het ging vooral om arbeidsmigranten die mogelijk op korte termijn weer zouden vertrekken of korter dan vier maanden in het pand verbleven. "Het is verplicht om je in te schrijven in de basisregistratie als je langer dan vier maanden op een Nederlands adres woont", aldus een woordvoerder van de gemeente. Naast arbeidsmigranten ging het ook om Nederlanders die net een huis hadden gekocht of gehuurd en dat nog moesten melden.

"Twaalf panden waren zeker onbewoond." Het ging dan om panden die te huur of te koop stonden of waar werd verbouwd. Tien andere panden maakten eveneens een onbewoonde indruk. Daar werden geen mensen gezien.

Bij zes panden wordt opnieuw controle uitgevoerd. De gemeente Nederweert heeft niks illegaals gevonden bij de actie.

Sittard-Geleen: arbeidsmigranten en NAVO-militairen
In de gemeente Sittard-Geleen werden 30 panden doorzocht. In elf panden waren daadwerkelijk bewoners. De autoriteiten troffen in totaal 30 volwassenen en vier kinderen aan. Van hen zijn 21 arbeidsmigrant.

Twaalf panden werden niet bewoond en op vijf locaties werd vastgesteld dat de panden wel bewoond werden, maar was niemand thuis. Daar gaan de instanties opnieuw langs. Bij twee panden ging het om NAVO-militairen: zij hebben geen inschrijfplicht.

Leudal: onderzoek naar criminaliteit
In de gemeente Leudal was er in 12 panden een teken van bewoning. Bij twee panden wordt nader onderzoek wordt gedaan omdat wordt uitgegaan van ondermijnende criminaliteit. Van de in totaal 21 doorzochte panden stonden negen daadwerkelijk leeg. Op vier adressen wordt een onderzoek naar de Basisregistratie Personen (BRP) gestart.

Een woordvoerder van de gemeente Leudal had geen cijfers over het aantal aangetroffen bewoners in de bewoonde panden. "Het is in het belang van de burgers zelf dat ze ingeschreven staan op het juiste adres", zegt de woordvoerster. Ze geeft als voorbeeld dat hulpverleners bij een brand zo kunnen zien hoeveel mensen normaliter in het pand verblijven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen