Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiechef na avondklokrellen: 'Met ouders in gesprek'

Geplaatst opmaandag 25 januari 2021 - 8:37

Naar aanleiding van de avondklokrellen gaat de Limburgse politie het gesprek aan met de ouders van minderjarige relschoppers die zaterdag en zondag zijn opgepakt in Roermond, Stein en Venlo.

Dat zegt waarnemend politiechef Inge Godthelp maandagochtend in de L1 Nieuwsshow. "Waar zijn de ouders van die jongeren? Die hebben absoluut een rol. Zij weten ook dat er een avondklok is."

Gewond
Hoeveel raddraaiers er in het Limburgse zijn gearresteerd weet Godthelp nog niet. "Dat wordt in de loop van maandagochtend duidelijk." Bij de ongeregeldheden is in Venlo een agent gewond geraakt, door een steen die door een ruit is gevlogen.

Lees ook: Arrestaties en gewonde agent bij Limburgse avondklokrellen

Heftig
Godthelp geeft aan dat ze in zekere zin is verrast door de rellen. "De intensiteit waarmee het de afgelopen twee dagen gepaard is gegaan, vind ik erg heftig." Onderschat heeft de Limburgse politie de situatie niet, zegt de waarnemend politiechef. "We zijn goed geprepareerd, handhaven zichtbaar en intensief." Ze geeft er wel bij aan dat het sentiment tegen de coronamaatregelen in het algemeen en de avondklok in het bijzonder in de samenleving dusdanig is, dat de onvoorspelbaarheid een verrassend effect heeft.

Zwaar op de proef gesteld
De Limburgse politie-eenheid wordt volgens Godthelp zwaar op de proef gesteld. "Ik heb te doen met mijn collega's, zij zijn niet te benijden." Toch is zij ervan overtuigd dat de politie het gesprek aan moet blijven gaan met degenen die van plan zijn om rellen te schoppen. "Aan confrontaties hebben we niks."

Duidelijk als het moet
Tegelijkertijd begrijpt de waarnemend politiechef dat mensen die de beelden van de ongeregeldheden zien, willen dat er hard wordt ingegrepen. "Vriendelijk als het kan, duidelijk als het moet. Geweld tegen collega's accepteer ik sowieso niet."

Godthelp benadrukt dat het om een kleine groep relschoppers gaat. "Het merendeel van de Limburgers die tijdens de avondklok op straat is, heeft de boel op orde en een verklaring op zak."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen