Overslaan en naar de inhoud gaan

Politiechef: 'Collega's snakken naar rust'

Geplaatst opmaandag 3 mei 2021 - 19:45

De Limburgse politie krijgt de werkroosters bijna niet meer rond. Volgens waarnemend politiechef Inge Godthelp van politie-eenheid Limburg wordt de puzzel steeds lastiger en snakken collega's naar rust.

Dat zei Godthelp tijdens een protest van de politie op de markt in Maastricht.

Salaris
Het protest is onderdeel van een landelijk estafette-actie. Sinds 12 maart vraagt de politie in een reeks steden aandacht voor de stukgelopen cao-onderhandelingen. Nu was Maastricht aan de beurt. Belangrijkste breekpunt is de salariseis. De bonden willen 2,5 procent meer salaris, de overheid wil maar gaan tot 1,3 procent.

Video: L1

Lof
"Er is veel lof voor het extra politiewerk in deze coronacrisis, maar we zien dat dus niet terug in de cao", zegt Ed den Brok van de Nederlandse Politiebond (NPB). "Dat is jammer, want er wordt echt hard gewerkt. De politie heeft de eerste drie maanden dit jaar meer dan 200.000 overuren gemaakt. Dat mag best beloond worden. Nu bieden ze 1,3 procent, daarmee leveren we zelfs koopkracht in, de inflatie is hoger."

Evert Richter is al 23 jaar politieagent en nu gestationeerd in Sittard. Hij is inzetbaar als ME'er en een aantal keer ingezet bij demonstraties tegen de coronamaatregelen in Den Haag en Amsterdam. "Ik heb zelf relatief rustige demonstraties meegemaakt, maar van collega's heb ik echt heftige verhalen gehoord. Het geweld tegen de politie is ongekend. Dat is ons werk, maar daar mag wel wat tegenover staan."

Jammer
Daarom is Richter ook naar Maastricht gekomen om de protestacties te ondersteunen. "Het is zo jammer dat we bij iedere nieuwe cao acties moeten voeren. De politie krijgt er nooit zomaar wat bij. We kunnen nu, zeker door de dit bijzondere jaar, niet accepteren dat we er zelfs op achteruit zouden gaan."

Waarnemend politiechef van Limburg Inge Godthelp is op haar vrije dag ook naar de markt in Maastricht gekomen. "Ik wil deze actie ook ondersteunen. Er wordt veel gevraagd van de politie en dat wordt ook geleverd. Maar de puzzel om de roosters rond te krijgen, wordt wel steeds lastiger. Er staan veel overuren en collega's krijgen werk en privé steeds moeilijker gecombineerd. "

Last van de acties
De acties gaan nog door tot en met juni in steden dwars door Nederland. Als dat niets oplevert, willen de bonden overgaan tot acties waar het publiek last van kan krijgen, bijvoorbeeld door niet mee te werken aan de eerste publieksevenementen die in de zomer misschien weer mogelijk zouden zijn.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee! Online Limburgs Schuttersfeest (OLS) krijgt tweede editie

De succesvolle eerste editie van het Online Limburgs Schuttersfeest krijgt een vervolg. Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. Dankzij de gratis app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen