De politie in Limburg zoekt naar burgermedewerkers om in de meldkamer aan de slag te gaan.
Op dit moment werken er vooral mensen met een afgeronde politieopleiding, maar in de toekomst wil de politie meer burgercentralisten inzetten.
Aansturen
De centralist is de eerste persoon die de melding binnen krijgt. "Als een melder belt kunnen wij direct zien waar hij of zij is. Zo kunnen we direct alle hulpdiensten aansturen", zegt centralist Lars Hoebers. Heftige gesprekken komen met regelmaat voor.
Nazorg
Mensen die het leven niet meer zien zitten, of een kind dat belt over huiselijk geweld. Zulke gesprekken nemen de centralisten meestal niet mee naar huis. In plaats daarvan wordt er veel gepraat op de werkvloer. Ook kunnen medewerkers nazorg krijgen als daar behoefte aan is.
Hakt erin
Een van de heftigste meldingen noemt Hoebers een kindje dat in een zwembad in de problemen kwam. "We hebben toen meteen groot ingezet. Wegen afgezet, een traumahelikopter opgeroepen. Maar als je dan hoort dat het kindje het niet heeft gered, dan hakt dat er in"
Volgens Hoebers werken er nu tien mensen zonder ervaring in het 'blauw'. Hoebers heeft zelf wel een politieachtergrond en is nu ruim zeven jaar actief als centralist.