Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Politie waarschuwde scouting in 2002 al voor Jos Brech

Geplaatst opvrijdag 24 augustus 2018 - 7:36

Scouting St. Hubertus in Nuth werd in 2002 al door de politie gewaarschuwd voor het zedenverleden van hun leider Jos Brech.

Dat vertelde Frank Peters, destijds politierechercheur en lid van de scouting, vrijdag in de ochtendshow op L1 Radio naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Gevaarlijk
Peters kreeg van een lid van het second opinionteam van de politie, dat de zaak Nicky Verstappen in 2001 opnieuw bekeek nadat het onderzoek vastgelopen was, te horen dat Brech een gevaar voor de kinderen bij de scouting was en daar weggestuurd moest worden.

Het politieteam had tijdens een getuigenverhoor met Jos Brech vernomen dat de man in de jaren tachtig al betrokken was geweest bij een zedendelict. Die zaak werd destijds echter geseponeerd.

Lees ook: Brech biechtte in verhoor betrokkenheid bij zedendelict op

Confrontatie
Hoewel Peters Brech niet persoonlijk kende, belde hij hem direct op. Ze spraken af op een terras op het Pancratiusplein in Heerlen. Daar confronteerde Peters hem met de informatie. Brech bekende meteen dat hij inderdaad op jonge jongens viel, maar zijn best deed om te voorkomen dat hij in de fout ging. Wel biechtte hij op in het verleden een zedendelict te hebben begaan.

'Te ver gegaan'
"Uit zichzelf vertelde hij me dat hij een keer 'te ver' was gegaan toen hij aan het fietsen was met zijn fotocamera en twee jongens passeerde. Bij het fotograferen van de jongens op een bankje was hij 'te ver gegaan', zei hij. Wat hij daar precies mee bedoelde, weet ik niet", vertelde Peters.

Foto: Via L1

Scouting
Brech gaf toen al jaren bij de scouting leiding aan een groep jongens in de leeftijdscategorie tussen de 10 en 14 jaar. Naar aanleiding van de waarschuwing werd Brech verzocht zijn lidmaatschap van de scouting op te zeggen. Dat deed hij in 2002.

Het bestuur van Scouting Nuth, zoals scouting St. Hubertus nu heet, stuurde ouders en leden deze week een mail over het nieuws rond hun voormalig leider. Ouders die vragen hebben, kunnen contact opnemen met de voorzitter of een groepsbegeleider.

Lees ook: Bezorgde ouders kunnen voormalig scouting van Brech bellen

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties

Meest gelezen