Overslaan en naar de inhoud gaan

'Politie verantwoordelijk als burger helpt bij arrestatie'

Geplaatst opdonderdag 19 januari 2017 - 15:23

"Op het moment dat een burger zich met een arrestatie bemoeit ligt de verantwoordelijkheid nog steeds bij de politie."

Dat zegt universitair hoofddocent strafrecht Jeroen ten Voorde van de universiteit Leiden tegen L1.

Brusselse Poort
Hij reageert daarmee op de nieuwe ontwikkelingen in de zaak rondom de dodelijke arrestatie in Maastricht. Een 28-jarige man is mogelijk betrokken bij de dood van de arrestant. De aanhouding in winkelcentrum Brusselse Poort, eind december vorig jaar, liep volledig uit de hand. Omstanders schoten de politie te hulp. De arrestant, een 35-jarige man uit Macedonië, kwam daarbij te overlijden.

Lees ook: Te hulp schietende omstander verdacht van dood arrestant

'Een uitzondering'
"Het is niet de bedoeling dat burgers zich met een arrestatie bemoeien", zegt Ten Voorde. "Het is echt een uitzondering. Binnen die uitzondering moet de burger ook niet meer veel doen dan steun verlenen. Zodra burgers te ver gaan moet de politie ingrijpen. Op het moment dat er een zekere dwang moet worden uitgeoefend, dan moet dat door agenten worden gedaan. Zeker niet door omstanders."

Rijksrecherche
Volgens de advocaat van de man is hij de enige verdachte in de zaak. De agenten zijn niet als verdachten, maar alleen als getuige gehoord. De Rijksrecherche heeft de zaak nog in onderzoek. Het Openbaar Ministerie wil niet reageren voordat het onderzoek is afgerond.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

'Overleden arrestant had psychische problemen'
Rijksrecherche doet onderzoek naar dood arrestant
Rijksrecherche zoekt getuigen fatale arrestatie
'Getuigen moesten beelden fatale arrestatie wissen'
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen