Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie moet neergeschoten Jonnathan schadeclaim betalen

Geplaatst opzaterdag 20 maart 2021 - 8:00

De politie is aansprakelijk voor de schade die de neergeschoten Jonnathan (35) heeft geleden én nog gaat lijden. Dat heeft het Hof in Den Haag bepaald. Het Sittardse slachtoffer werd in 2015 geraakt door meerdere politiekogels.

De politie moet nu een nog vast te stellen bedrag aan het slachtoffer betalen. Een woordvoerster laat weten dat de politie volgende week op vragen over de zaak terugkomt.

Lees ook: Onschuldige man neergeschoten door politie: 'Geen excuses'

Zeven kogels
Op 31 mei 2015 was Jonnathan psychotisch. Na een roerige dag belandde hij in Susteren, naar eigen zeggen compleet gedesoriënteerd en zoekend naar de weg naar Sittard. In zijn psychotische toestand gooide hij een kei tegen een willekeurige voordeur. "Een schreeuw om hulp", verklaarde hij later. Door de klap dachten de bewoners echter aan zwaar vuurwerk, misschien zelfs een knal uit een vuurwapen.

Een agent verscheen op basis van die melding ter plaatse. Hij zag hoe Jonnathan een weiland in wandelde. Toen de agent hem zei te stoppen met lopen, liep Jonnathan door. "Ik heb hem niet gehoord", zei de Sittardenaar daarover. Voor de agent was het reden om te schieten. Hij vuurde zeven kogels af; drie van die kogels boorden zich in het lichaam van Jonnathan.

Agent vrijgesproken
Later zou de agent verklaren dat er destijds spanningen waren rondom motorclubs en hij mede vanuit die informatie handelde. Het slachtoffer bleek echter geen strafbare feiten te hebben gepleegd en niks met motorclubs van doen te hebben. Er volgde een strafzaak tegen de agent, maar die werd vrijgesproken op basis van 'putatief noodweer'.

Volledig afgekeurd
Dat was een harde klap voor het Sittardse slachtoffer. Hij was niet alleen ten onrechte neergeschoten, maar raakte dusdanig gewond dat hij volledig werd afgekeurd. Zijn dromen over een eigen huis en een mooie baan spatten uiteen. Jonnathan besloot een civiele procedure te starten. Via die weg zou hij alsnog een schadevergoeding kunnen claimen. In 2019 stelde de rechter hem in het gelijk.

De politie besloot echter in hoger beroep te gaan. Nu heeft ook de hogere rechter in Jonnathans voordeel besloten. Dat betekent dat de politie moet betalen voor geleden schade, maar ook voor schade die het slachtoffer nog gaat lijden.

Stevige klus
Het bepalen van die schadepost is een stevige klus, vertelt Jonnathans advocaat Reint Ruiter. "Dat kan wel twee jaar duren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar wat hij zonder dit incident aan inkomen had gehad. Hij is immers arbeidsongeschikt geraakt. Maar denk ook aan kleinere dingen als klussen in zijn woning, daar moet hij altijd iemand voor inhuren. En hij bouwt geen pensioen op."

Onwerkelijk gevoel
Daarnaast komt er nog een post 'smartengeld'. "Hij heeft fysiek en psychisch enorm geleden, dat staat vast", zegt Ruiter. "Zijn hele leven is overhoop gegooid. Hij is gewoon neergeschoten en kon daar helemaal niks aan doen. Kijk, politiewerk is mensenwerk. Dit gebeurt helaas. Maar als je brokken maakt, dan moet je daar ook je verantwoordelijkheid voor nemen."

Voor de hoofdrolspeler is de beslissing van het Hof het einde van bijna zes jaar vechten. "Ik voel me eindelijk gehoord. Het voelt onwerkelijk. En het is ook wel dubbel, want ik heb gelijk gekregen, maar dit traject kan nog maanden of jaren duren. Zonder mijn vrienden had ik dit niet gekund. Ze zijn echt mijn broeders. En mijn advocaat heeft echt voor me gevochten. Ik zal ze altijd dankbaar zijn."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen