Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie mag meer over de grens in nieuw Benelux-verdrag

Geplaatst opmaandag 23 juli 2018 - 12:06

De politie krijgt binnenkort meer mogelijkheden om over de grens te opereren dankzij het nieuwe Benelux-verdrag.

Een achtervolging die in Nederland is begonnen, mag de politie straks altijd voortzetten in België en Luxemburg. Ook wordt het makkelijker voor agenten om over de grens een zaak te onderzoeken of een verdachte te verhoren, wel altijd in aanwezigheid van een rechercheur van het 'gastland'.

Handtekeningen
Het nieuwe Benelux-verdrag dat dit regelt, is maandagochtend in Brussel ondertekend door minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en zijn Belgische en Luxemburgse collega's.

Minder papierwerk
Het verdrag zorgt voor minder papierwerk en voorziet in rechtstreekse raadpleging van elkaars politieregisters. Ook informatie uit andere databanken, bijvoorbeeld met kentekenplaten, kan worden uitgewisseld zonder tijdrovende rechtshulpverzoeken.

Lees ook: Nieuw Benelux-verdrag: 'Mooie stap in de goede richting'

Niet meer overdragen
Na inwerkingtreding hoeven bewapende beveiligers hun taken bij de grens niet meer over te dragen aan collega's uit de andere landen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om begeleiding van een nucleair transport, een minister of een verdachte.

In crisissituaties mogen zwaarbewapende speciale eenheden in de toekomst in de hele Benelux optreden. Het huidige verdrag staat dat niet toe, maar dat vindt Grapperhaus "niet meer van deze tijd".

Minder beperkingen
Na parlementaire goedkeuring vervangt het nieuwe verdrag het huidige, in 2004 gesloten Verdrag van Senningen. Dat geeft de politie nu al de mogelijkheid tot grensoverschrijdende achtervolgingen, maar bij de politie was er "grote behoefte" om dat zonder beperking te mogen doen.

"Het kan toch niet zo zijn dat onze politieambtenaren die 's nachts onderweg zijn en dan met een zaklamp in een dik wetboek moeten nagaan of ze de bestuurder van een auto - die op dat moment achtervolgd wordt - inderdaad verdenken van een strafbaar feit dat aan de verdragsrechtelijke minimumeisen voldoet om te achtervolgen over de grens?", zo citeert Grapperhaus een Belgische onderhandelaar.

Volg alle verrichtingen van Tom tijdens de Tour de France op onze Tom Dumoulin themapagina.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen