Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie en OM: 'Stop met pedojagen'

Geplaatst opvrijdag 13 november 2020 - 15:56

De politie en het Openbaar Ministerie roepen mensen op te stoppen met 'pedojagen'.

De organisaties zijn bezorgd over deze toenemende trend waarbij gewone burgers jacht maken op vermeende pedofielen en deze in de val lokken. Recent dieptepunt is het overlijden van een 73-jarige oud-leraar in Arnhem, die eind oktober ernstig werd mishandeld door pedojagers.

Geweld
Het voorval staat niet op zich: de afgelopen maanden waren er meer dan 250 incidenten. In veel gevallen werden de doelwitten van deze pedojagers mishandeld, bedreigd of aan de schandpaal genageld.

Limburg
In Limburg lokte een groepje pedojagers vorige maand nog een voetbaltrainer van SV Geuldal in de val en plaatsten ze een video van hem op social media. De man dacht een seksafspraak te hebben gemaakt met een 15-jarige jongen. In werkelijkheid zaten volwassenen achter de actie, die zich als de jongen voordeden. Ze maakten een afspraak met de trainer. Eenmaal daar reden ze hem klem en riepen ze hem 'tot de orde'.

Lees ook: Voetbaltrainer op non-actief na video 'pedojagers'

Contraproductief
Volgens Oscar Dros van de politie zijn deze amateur-speurders ervan overtuigd dat ze goed werk doen, maar is dat niet het geval. "Ze helpen ons eerder van de wal in de sloot," aldus Dros. "Pedojagers kosten ons veel extra werk. Dat gaat ten koste van ons bestaande werk, dus ook ten koste van het opsporen van kindermisbruik."

Melden wel legaal
Politie en OM zeggen op bepaalde terreinen voor samenwerking met burgers te zijn. Maar als het gaat om het in de val lokken van mogelijke kinderlokkers en -misbruikers wordt een grens getrokken. "Chatten met mogelijke daders en deze zelf confronteren is iets wat snel escaleert en niet tot de oplossing van het probleem leidt," aldus hoofdofficier van justitie John Lucas.

De enige bijdrage die burgers op dit terrein kunnen geven, is vermoedens van kindermisbruik bij de politie te melden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen